Bulion warzywny

Bulion warzywny

Bulion warzywny (składniki):

  • Woda – 2 litry;
  • Por – 1 sztuka;
  • Seler – 1/2 małego;
  • Pietruszka (korzeń) – 2 sztuki;
  • Marchew – 3 sztuki;
  • Cebula – 1 sztuka;
  • Sól – 1 łyżeczka;
  • Ziele angielskie – 3 ziarenka;
  • Liść laurowy – 2 sztuki;
  • Pieprz czarny ziarnisty – 4 ziarenka.

Przepis na bulion warzywny:

  • Warzywa (poza cebulą) myjemy, obieramy i wkładamy do garnka.
  • Cebulę obieramy i opalamy na gazie.
  • Zalewamy je dwoma litrami zimnej wody, dodajemy sól i pozostałe przyprawy – gotujemy niespiesznie.
  • Od momentu zagotowania zmniejszamy grzanie i gotujemy bulion pod przykryciem przez około 2 godziny.
  • Bulion warzywny nie powinien gotować się gwałtownie, powinien sobie „mrugać”. Im dłuższy czas gotowania, tym bardziej esencjonalny wywar.

Smacznego!

Ala