Bulion warzywny (składniki):
- Woda – 2 litry;
- Por – 1 sztuka;
- Seler – 1/2 małego;
- Pietruszka (korzeń) – 2 sztuki;
- Marchew – 3 sztuki;
- Cebula – 1 sztuka;
- Sól – 1 łyżeczka;
- Ziele angielskie – 3 ziarenka;
- Liść laurowy – 2 sztuki;
- Pieprz czarny ziarnisty – 4 ziarenka.
Przepis na bulion warzywny:
- Warzywa (poza cebulą) myjemy, obieramy i wkładamy do garnka.
- Cebulę obieramy i opalamy na gazie.
- Zalewamy je dwoma litrami zimnej wody, dodajemy sól i pozostałe przyprawy – gotujemy niespiesznie.
- Od momentu zagotowania zmniejszamy grzanie i gotujemy bulion pod przykryciem przez około 2 godziny.
- Bulion warzywny nie powinien gotować się gwałtownie, powinien sobie „mrugać”. Im dłuższy czas gotowania, tym bardziej esencjonalny wywar.
Smacznego!
Ala