buraczki zasmażane

Buraczki zasmażane

Buraczki zasmażane

Buraczki zasmażane, zabielone kremową śmietanką to często pojawiająca się przystawka obiadowa w naszym domu. Zazwyczaj podaję je do kotletów mielonych i do zrazów. W taki sam sposób, buraczki na ciepło podaje moja mama. A ponieważ obie moje córki, je uwielbiają, jest szansa, że tradycja pociągnie się dalej.

Kiedyś, przed potarciem i przesmażeniem, buraczki gotowałam. Teraz przerzuciłam się na pieczenie ich w piekarniku – nic nie kipi, warczący pochłaniacz nie musi być włączony. Buraki w piekarniku miękną dość szybko, a wszystko czysto i bez dodatkowych garnków do mycia.

Buraczki zasmażane ze śmietanką
Buraczki zasmażane ze śmietanką

Przepis n buraczki zasmażane (składniki):

  • Buraki ćwikłowe – 1 kg;
  • Masło – 2 łyżki;
  • Śmietanka kremówka (30%) – ok. 4 łyżek (może być ewentualnie śmietanka 18%);
  • Sok z cytryny, cukier, pieprz czarny, sól.

Jak zrobić buraczki zasmażane:

Buraki myjemy, układamy na blasze i pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Czas pieczenia zależy od wielkości buraków, najlepiej sprawdzać ich twardość widelcem. Przy niedużych buraczkach to około 30 minut.

Można też buraki ugotować, jeśli ktoś woli.

Buraczki wyjmujemy do przestudzenia, potem obieramy i ścieramy na tarce, na najdrobniejszych oczkach. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, wkładamy potarte buraki i mieszając przesmażamy całość około 10 minut. Następnie wciąż podgrzewając dodajemy kremówkę – mieszamy. Buraczki doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, cukrem, odrobiną soli i czarnym pieprzem (dla mnie obowiązkowo świeżo mielonym).

Buraczki podajemy na gorąco lub na zimno.

Smacznego!

Ala


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *