Buraczki zasmażane

Buraczki zasmażane

Buraczki zasmażane – składniki:

  • Buraki ćwikłowe – 1 kg;
  • Masło – 2 łyżki;
  • Śmietanka kremówka (30%) – ok. 4 łyżek (może być ewentualnie śmietanka 18%);
  • Sok z cytryny, cukier, pieprz czarny, sól.

Przepis na buraczki zasmażane:

  • Buraki myjemy, układamy na blasze i pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
  • Czas pieczenia zależy od wielkości buraków, najlepiej sprawdzać ich twardość widelcem.
  • Przy niedużych buraczkach to około 30 minut.
  • Można też buraki ugotować, jeśli ktoś woli.
  • Buraczki wyjmujemy do przestudzenia, potem obieramy i ścieramy na tarce, na najdrobniejszych oczkach.
  • Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, wkładamy potarte buraki i mieszając przesmażamy całość około 10 minut.
  • Następnie wciąż podgrzewając dodajemy kremówkę – mieszamy. Buraczki doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, cukrem, odrobiną soli i czarnym pieprzem (dla mnie obowiązkowo świeżo mielonym).
  • Buraczki podajemy na gorąco lub na zimno.

buraczki na ciepło

Smacznego!

Ala