Buraczki zasmażane – składniki:
- Buraki ćwikłowe – 1 kg;
- Masło – 2 łyżki;
- Śmietanka kremówka (30%) – ok. 4 łyżek (może być ewentualnie śmietanka 18%);
- Sok z cytryny, cukier, pieprz czarny, sól.
Przepis na buraczki zasmażane:
- Buraki myjemy, układamy na blasze i pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
- Czas pieczenia zależy od wielkości buraków, najlepiej sprawdzać ich twardość widelcem.
- Przy niedużych buraczkach to około 30 minut.
- Można też buraki ugotować, jeśli ktoś woli.
- Buraczki wyjmujemy do przestudzenia, potem obieramy i ścieramy na tarce, na najdrobniejszych oczkach.
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, wkładamy potarte buraki i mieszając przesmażamy całość około 10 minut.
- Następnie wciąż podgrzewając dodajemy kremówkę – mieszamy. Buraczki doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, cukrem, odrobiną soli i czarnym pieprzem (dla mnie obowiązkowo świeżo mielonym).
- Buraczki podajemy na gorąco lub na zimno.
Smacznego!
Ala