Buraczkowe jajka faszerowane

Buraczkowe jajka faszerowane

Składniki:

  • Jajka ugotowane na twardo – 4 sztuki;
  • Koncentrat barszczu czerwonego – 300 ml;
  • Woda – 120 ml;
  • Majonez – 1 łyżka;
  • Musztarda – 0,5 łyżeczki;
  • Świeżo mielony pieprz, szczypiorek.

Przepis na buraczkowe jajka faszerowane:

  • Jajka gotujemy na twardo, zalewamy zimną wodą, po ostygnięciu obieramy.
  • W zamykanym pojemniku mieszamy koncentrat barszczu czerwonego z wodą, wkładamy do niego jajka, zamykamy.
  • Całość odstawiamy do lodówki na 10-12 godzin.
  • Po upływie tego czasu jajka wyciągamy, osuszamy na papierowym ręczniku.
  • Każde jajko kroimy na pół, wyjmujemy żółtka.
  • Żółtka wraz z musztardą i majonezem rozcieramy na gładką masę.
  • Masę żółtkową przekładamy do rękawa cukierniczego i wypełniamy nią wgłębienia w białkach.
  • Na koniec oprószamy wszystko świeżo mielonym pieprzem i posypujemy siekanym szczypiorkiem.
  • Buraczkowe jajka układamy na liściach sałaty.

Smacznego!

Ala