Składniki:
- Jajka ugotowane na twardo – 4 sztuki;
- Koncentrat barszczu czerwonego – 300 ml;
- Woda – 120 ml;
- Majonez – 1 łyżka;
- Musztarda – 0,5 łyżeczki;
- Świeżo mielony pieprz, szczypiorek.
Przepis na buraczkowe jajka faszerowane:
- Jajka gotujemy na twardo, zalewamy zimną wodą, po ostygnięciu obieramy.
- W zamykanym pojemniku mieszamy koncentrat barszczu czerwonego z wodą, wkładamy do niego jajka, zamykamy.
- Całość odstawiamy do lodówki na 10-12 godzin.
- Po upływie tego czasu jajka wyciągamy, osuszamy na papierowym ręczniku.
- Każde jajko kroimy na pół, wyjmujemy żółtka.
- Żółtka wraz z musztardą i majonezem rozcieramy na gładką masę.
- Masę żółtkową przekładamy do rękawa cukierniczego i wypełniamy nią wgłębienia w białkach.
- Na koniec oprószamy wszystko świeżo mielonym pieprzem i posypujemy siekanym szczypiorkiem.
- Buraczkowe jajka układamy na liściach sałaty.
Smacznego!
Ala