Chleb gryczano-ryżowy bezglutenowy

Chleb gryczano-ryżowy bezglutenowy

Składniki:

  • Drożdże świeże – 50 g;
  • Cukier – 1 łyżka;
  • Sól – 1 łyżeczka;
  • Woda – 600 ml;
  • Ocet balsamiczny – 2 łyżki;
  • Oliwa z oliwek – 4 łyżki
  • Mąka gryczana – 200 g;
  • Mąka ryżowa – 200 g;
  • Mąka ziemniaczana – 50 g;
  • Mąka z komosy ryżowej – 50 g.

Przepis na chleb gryczano-ryżowy bezglutenowy:

  • Drożdże kruszymy i zasypujemy cukrem.
  • Kiedy się rozpuszczą dodajemy sól, 600 ml letniej wody, ocet balsamiczny i oliwę. Całość mieszamy.
  • Następnie wsypujemy wcześniej przesiane rodzaje mąki.
  • Ciasto wyrabiamy (nie jest zbyt gęste). Na tym etapie możemy dodać różne ulubione „paprochy” – siemię lniane, pestki słonecznika, amarantus i inne. 
  • Długą foremkę keksową smarujemy oliwą i wysypujemy którąś z wymienionych wyżej mąk.
  • Do foremki przelewamy ciasto.
  • Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na jakieś 20 minut.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C i chleb gryczano-ryżowy pieczemy przez około 70 minut.
  • Gdy skórka zaczyna się rumienić, należy przykryć wierzch chleba papierem do pieczenia.

Smacznego!

Ala