Składniki:
- Drożdże świeże – 50 g;
- Cukier – 1 łyżka;
- Sól – 1 łyżeczka;
- Woda – 600 ml;
- Ocet balsamiczny – 2 łyżki;
- Oliwa z oliwek – 4 łyżki
- Mąka gryczana – 200 g;
- Mąka ryżowa – 200 g;
- Mąka ziemniaczana – 50 g;
- Mąka z komosy ryżowej – 50 g.
Przepis na chleb gryczano-ryżowy bezglutenowy:
- Drożdże kruszymy i zasypujemy cukrem.
- Kiedy się rozpuszczą dodajemy sól, 600 ml letniej wody, ocet balsamiczny i oliwę. Całość mieszamy.
- Następnie wsypujemy wcześniej przesiane rodzaje mąki.
- Ciasto wyrabiamy (nie jest zbyt gęste). Na tym etapie możemy dodać różne ulubione „paprochy” – siemię lniane, pestki słonecznika, amarantus i inne.
- Długą foremkę keksową smarujemy oliwą i wysypujemy którąś z wymienionych wyżej mąk.
- Do foremki przelewamy ciasto.
- Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na jakieś 20 minut.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C i chleb gryczano-ryżowy pieczemy przez około 70 minut.
- Gdy skórka zaczyna się rumienić, należy przykryć wierzch chleba papierem do pieczenia.
Smacznego!
Ala