Składniki:
- Mleko – 1 litr;
- Drożdże – 50 g;
- Mąka pszenna typ 550 – około 1 kg;
- Sól – 1 łyżka;
- Cukier – 1,5 łyżeczki do rozczynu;
- Siemię lniane/sezam/słonecznik – opcjonalnie.
Przepis na chleb mleczny prosty:
- Drożdże kruszymy i zasypujemy cukrem. Gdy się rozczynią dodajemy sól i litr ciepłego (nie gorącego) mleka.
- Następnie zaczynamy partiami wrabiać mąkę.
- Lubię dosypać też trochę siemienia lnianego do ciasta. Zamiast siemienia można dodać inne drobne ziarenka – podprażony sezam lub słonecznik.
- Przekładamy ciasto do foremek. Mi najlepiej piecze się chleb mleczny w foremkach jednorazowych aluminiowych Jan Niezbędny. Tę porcję ciasta rozdzielam między 3 foremki.
- Foremki z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C, wkładamy wszystkie 3 korytka na raz i pieczemy około 1,5 godziny.
Smacznego!
Ala