Chlebek bananowy z czekoladą – składniki:
- Dojrzałe banany (takie pełne brązowych plamek na skórce) – 3 sztuki;
- Masło – 100 g;
- Cukier brązowy (użyłam dry demerara) – 180 g;
- Mąka pszenna (użyłam tortowej) – 230 g;
- Jajka – 2 sztuki;
- Gorzka czekolada – 100 g;
- Soda oczyszczona – 1 łyżeczka;
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka;
- Sól – szczypta.
Przepis na chlebek bananowy z czekoladą:
- Banany obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem, czekoladę siekamy.
- Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i sodą.
- W misce ucieramy masło z cukrem i szczyptą soli na jednolitą masę.
- Następnie wciąż ucierając dodajemy jajka.
- Do masy maślanej wsypujemy mąkę – mieszamy całość łyżką.
- Na koniec dodajemy rozgniecione banany i posiekaną czekoladę – mieszamy.
- Formę do pieczenia wykładamy pergaminem, ścianki smarujemy masłem i przekładamy ciasto. Chlebek pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 50-60 minut (ja piekłam 50 minut).
Uwagi:
- Chlebek bananowy piekłam w tortownicy o średnicy 18 cm, można go też piec w keksówce.
- Chlebek ten jest przepyszny bez żadnych innych dodatków, nam smakuje też z ricottą, twarożkiem śmietankowym, dżemem z czarnej porzeczki, powidłami śliwkowymi. A moje dziewczyny zajadają go z masłem.
- Chlebek piekłam na podstawie przepisu Elizy Mórawskiej z książki “O chlebie”.
Smacznego!
Ala