Chlebek bananowy z czekoladą

Chlebek bananowy z czekoladą

Chlebek bananowy z czekoladą – składniki:

  • Dojrzałe banany (takie pełne brązowych plamek na skórce) – 3 sztuki;
  • Masło – 100 g;
  • Cukier brązowy (użyłam dry demerara) – 180 g;
  • Mąka pszenna (użyłam tortowej) – 230 g;
  • Jajka – 2 sztuki;
  • Gorzka czekolada – 100 g;
  • Soda oczyszczona – 1 łyżeczka;
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka;
  • Sól – szczypta.

Przepis na chlebek bananowy z czekoladą:

  • Banany obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem, czekoladę siekamy.
  • Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i sodą.
  • W misce ucieramy masło z cukrem i szczyptą soli na jednolitą masę.
  • Następnie wciąż ucierając dodajemy jajka.
  • Do masy maślanej wsypujemy mąkę – mieszamy całość łyżką.
  • Na koniec dodajemy rozgniecione banany i posiekaną czekoladę – mieszamy.
  • Formę do pieczenia wykładamy pergaminem, ścianki smarujemy masłem i przekładamy ciasto. Chlebek pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 50-60 minut (ja piekłam 50 minut).

bananowy chlebek

Uwagi:

  • Chlebek bananowy piekłam w tortownicy o średnicy 18 cm, można go też piec w keksówce.
  • Chlebek ten jest przepyszny bez żadnych innych dodatków, nam smakuje też z ricottą, twarożkiem śmietankowym, dżemem z czarnej porzeczki, powidłami śliwkowymi. A moje dziewczyny zajadają go z masłem.
  • Chlebek piekłam na podstawie przepisu Elizy Mórawskiej z książki „O chlebie”.

Smacznego!

Ala

Jeśli potrzebujesz wsparcia w analizie statystycznej, wejdź na stronę Obliczenia statystyczne