Chlebek czekoladowo-bananowy

Chlebek czekoladowo-bananowy

Przepis na chlebek czekoladowo-bananowy – składniki:

  • Mąka pszenna tortowa – 270 g;
  • Kakao ciemne – 30 g;
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • Soda – 0,5 łyżeczki;
  • Sól – 0,5 łyżeczki;
  • Cukier trzcinowy Dry Demerara – 250 g (zamiast trzcinowego może być zwykły biały cukier);
  • Masło – 100 g;
  • Jogurt naturalny – 1,5 szklanki (o pojemności 250 ml);
  • Jajka – 2 sztuki;
  • Dojrzałe banany – 3 sztuki (1 cała i 2 zmiksowane);
  • Czekolada gorzka – 100 g.

Jak zrobić chlebek czekoladowo – bananowy:

  • Masło topimy i odstawiamy do przestygnięcia. Gorzką czekoladę drobno kroimy.
  • Dwa banany obieramy i miksujemy lub rozgniatamy na papkę widelcem.
  • W misce mieszamy: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cukier, kakao.
  • Do drugiej miski wlewamy jogurt, wbijamy do niego jajka – łączymy całość rózgą kuchenną.
  • Do masy jogurtowej dodajemy przestudzone masło – mieszamy.
  • Mokre składniki przelewamy do suchych – mieszamy wszystko rózgą kuchenną lub łyżką.
  • Na koniec dodajemy do ciasta rozgniecione banany i pokrojoną czekoladę – mieszamy.
  • Natłuszczamy dwie małe keksówki (chlebki piekłam w jednorazowych aluminiowych keksówkach Jan Niezbędny).
  • Do keksówek przelewamy ciasto.
  • Pozostałego banana obieramy i kroimy wzdłuż na pół.
  • Po połówce układamy na wierzchu każdego z chlebków.
  • Chlebki czekoladowo-bananowe pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do tzw. suchego patyczka (około 60 min.).

Smacznego!

Ala

Zainspirowałam się tym przepisem.