Przepis na chlebek czekoladowo-bananowy – składniki:
- Mąka pszenna tortowa – 270 g;
- Kakao ciemne – 30 g;
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- Soda – 0,5 łyżeczki;
- Sól – 0,5 łyżeczki;
- Cukier trzcinowy Dry Demerara – 250 g (zamiast trzcinowego może być zwykły biały cukier);
- Masło – 100 g;
- Jogurt naturalny – 1,5 szklanki (o pojemności 250 ml);
- Jajka – 2 sztuki;
- Dojrzałe banany – 3 sztuki (1 cała i 2 zmiksowane);
- Czekolada gorzka – 100 g.
Jak zrobić chlebek czekoladowo – bananowy:
- Masło topimy i odstawiamy do przestygnięcia. Gorzką czekoladę drobno kroimy.
- Dwa banany obieramy i miksujemy lub rozgniatamy na papkę widelcem.
- W misce mieszamy: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cukier, kakao.
- Do drugiej miski wlewamy jogurt, wbijamy do niego jajka – łączymy całość rózgą kuchenną.
- Do masy jogurtowej dodajemy przestudzone masło – mieszamy.
- Mokre składniki przelewamy do suchych – mieszamy wszystko rózgą kuchenną lub łyżką.
- Na koniec dodajemy do ciasta rozgniecione banany i pokrojoną czekoladę – mieszamy.
- Natłuszczamy dwie małe keksówki (chlebki piekłam w jednorazowych aluminiowych keksówkach Jan Niezbędny).
- Do keksówek przelewamy ciasto.
- Pozostałego banana obieramy i kroimy wzdłuż na pół.
- Po połówce układamy na wierzchu każdego z chlebków.
- Chlebki czekoladowo-bananowe pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do tzw. suchego patyczka (około 60 min.).
Smacznego!
Ala
Zainspirowałam się tym przepisem.