Chlebek gryczany z jabłkami – składniki:
- Mąka gryczana – 1 szklanka;
- Mąka pszenna tortowa – 0,5 szklanki;
- Cydr – 70 ml;
- Masło – 180 g;
- Cukier (lepiej pasuje brązowy, ale można użyć białego) – 1 szklanka;
- Jajka – 3 sztuki;
- Proszek do pieczenia – 2 płaskie łyżeczki;
- Jabłko (najlepiej kwaśne) – 1 duże;
- Rodzynki lub suszona żurawina – garść (można pominąć);
- Sól – szczypta.
Przepis na chlebek gryczany z jabłkami:
- Mieszamy oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia.
- Masło ucieramy z cukrem i szczyptą soli.
- Następnie dodajemy kolejno jajka – ucieramy. Teraz czas na mąkę – wsypujemy ją porcjami po 2-3 łyżki nie przerywając ucierania.
- Kolejnym etapem jest dodanie cydru lub calvadosu.
- Na koniec przekładamy do ciasta pokrojone w drobną kostkę jabłko i rodzynki – mieszamy łyżką.
- Małą tortownicę lub keksówkę smarujemy masłem i przekładamy do niej ciasto.
- Chlebek pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez 60-70 minut.
- Stopień upieczenia najlepiej sprawdzać patyczkiem.
Smacznego!
Ala
Uwagi:
- Chlebek gryczany piekłam w tortownicy o średnicy 19 cm.
- Odmierzając mąkę i cukier użyłam szklanki o pojemności 250 ml.
Przepis pochodzi z magazynu „Twój Styl”.