Chlebek gryczany z jabłkami

Chlebek gryczany z jabłkami

Chlebek gryczany z jabłkami – składniki:

  • Mąka gryczana – 1 szklanka;
  • Mąka pszenna tortowa – 0,5 szklanki;
  • Cydr – 70 ml;
  • Masło – 180 g;
  • Cukier (lepiej pasuje brązowy, ale można użyć białego) – 1 szklanka;
  • Jajka – 3 sztuki;
  • Proszek do pieczenia – 2 płaskie łyżeczki;
  • Jabłko (najlepiej kwaśne) – 1 duże;
  • Rodzynki lub suszona żurawina – garść (można pominąć);
  • Sól – szczypta.

Przepis na chlebek gryczany z jabłkami:

  • Mieszamy oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia.
  • Masło ucieramy z cukrem i szczyptą soli.
  • Następnie dodajemy kolejno jajka – ucieramy. Teraz czas na mąkę – wsypujemy ją porcjami po 2-3 łyżki nie przerywając ucierania.
  • Kolejnym etapem jest dodanie cydru lub calvadosu.
  • Na koniec przekładamy do ciasta pokrojone w drobną kostkę jabłko i rodzynki – mieszamy łyżką.
  • Małą tortownicę lub keksówkę smarujemy masłem i przekładamy do niej ciasto.
  • Chlebek pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez 60-70 minut.
  • Stopień upieczenia najlepiej sprawdzać patyczkiem.

chleb gryczany z jabłkami

Smacznego!

Ala

Uwagi:

  • Chlebek gryczany piekłam w tortownicy o średnicy 19 cm.
  • Odmierzając mąkę i cukier użyłam szklanki o pojemności 250 ml.

Przepis pochodzi z magazynu „Twój Styl”.