Składniki:
- Mleczko kokosowe – 400 ml;
- Woda – 300 ml;
- Truskawki – 1 kg (można użyć innych sezonowych owoców – maliny, jagody, porzeczki);
- Cukier puder – do smaku;
- Sól – szczypta;
- Makaron – 250 g (ja użyłam makaronu orzo, czyli w kształcie ziarenek ryżu, ale kształt makaronu jest absolutnie dowolny).
Przepis na chłodnik truskawkowo-kokosowy:
- Gotujemy makron zgodnie ze wskazówkami producenta, przelewamy go obficie zimną wodą.
- Owoce myjemy, obieramy wkładamy do garnka, dolewamy wodę, mleko kokosowe, wsypujemy na początek 2 łyżki cukru pudru, szczyptę soli i miksujemy.
- Jeśli chłodnik jest dla Was za mało słodki, dosypujecie cukier puder, jeśli za gęsty – dolewacie wodę i jeszcze chwilę miksujecie.
- Chłodnik truskawkowo-kokosowy podajemy z makaronem, do przybrania można odłożyć sobie kilka truskawek, użyć listków mięty, czy płatków kokosowych.
Smacznego!
Ala