Chłodnik truskawkowo-kokosowy

Chłodnik truskawkowo-kokosowy

Składniki:

  • Mleczko kokosowe – 400 ml;
  • Woda – 300 ml;
  • Truskawki – 1 kg (można użyć innych sezonowych owoców – maliny, jagody, porzeczki);
  • Cukier puder – do smaku;
  • Sól – szczypta;
  • Makaron – 250 g (ja użyłam makaronu orzo, czyli w kształcie ziarenek ryżu, ale kształt makaronu jest absolutnie dowolny).

Przepis na chłodnik truskawkowo-kokosowy:

  • Gotujemy makron zgodnie ze wskazówkami producenta, przelewamy go obficie zimną wodą.
  • Owoce myjemy, obieramy wkładamy do garnka, dolewamy wodę, mleko kokosowe, wsypujemy na początek 2 łyżki cukru pudru, szczyptę soli i miksujemy.
  • Jeśli chłodnik jest dla Was za mało słodki, dosypujecie cukier puder, jeśli za gęsty – dolewacie wodę i jeszcze chwilę miksujecie.
  • Chłodnik truskawkowo-kokosowy podajemy z makaronem, do przybrania można odłożyć sobie kilka truskawek, użyć listków mięty, czy płatków kokosowych.

Smacznego!

Ala