Składniki:
- Woda – 1,5 litra;
- Truskawki – 1 kg;
- Cukier – 8 łyżek;
- Cynamon – 1 łyżeczka;
- Wanilia – 1 laska;
- Goździki – 6 sztuk;
- Sok z cytryny – 2 łyżki;
- Śmietana kwaśna – 300 g;
- Makaron lub inny dodatek.
Przepis na chłodnik truskawkowy – wykonanie:
- Truskawki myjemy i odszypułkowujemy.
- Zagotowujemy wodę, do wrzątku wsypujemy cukier, goździki, cynamon, dodajemy sok z cytryny i laskę wanilii w całości, gotujemy wszystko razem 5 minut.
- Po tym czasie, do gotującej się wody z przyprawami dodajemy truskawki i gotujemy je aż do miękkości.
- Następnie wyławiamy z zupy goździki oraz laskę wanilii.
- Goździki wyrzucamy, a wanilię kroimy wzdłuż na pół i zeskrobujemy nożem miąższ, który dodajemy do zupy.
- Na koniec do delikatnie gotującego się chłodnika dodajemy 300 g kwaśnej śmietany i całość podgrzewamy jeszcze przez kilka minut.
- Gdy nasza zupa odrobinę się przestudzi, miksujemy wszystko i schładzamy w lodówce przez kilka godzin.
- Przed podaniem gotujemy makaron lub inny ulubiony dodatek.
- Jeśli macie ochotę na chłodnik bez zbożowych dodatków, tylko do picia, polecam go z kilkoma kostkami lodu.
- Chłodnik truskawkowy jest bardzo lekki i dzięki przyprawom oraz kwaśnej śmietanie idealnie orzeźwia.
- Przepis pochodzi od Patrycji.
Smacznego!
Ala