Chłodnik truskawkowy z makaronem

Chłodnik truskawkowy z makaronem

Składniki:

  • Woda – 1,5 litra;
  • Truskawki – 1 kg;
  • Cukier – 8 łyżek;
  • Cynamon – 1 łyżeczka;
  • Wanilia – 1 laska;
  • Goździki – 6 sztuk;
  • Sok z cytryny – 2 łyżki;
  • Śmietana kwaśna – 300 g;
  • Makaron lub inny dodatek.

Przepis na chłodnik truskawkowy – wykonanie:

  • Truskawki myjemy i odszypułkowujemy.
  • Zagotowujemy wodę, do wrzątku wsypujemy cukier, goździki, cynamon, dodajemy sok z cytryny i laskę wanilii w całości, gotujemy wszystko razem 5 minut.
  • Po tym czasie, do gotującej się wody z przyprawami dodajemy truskawki i gotujemy je aż do miękkości.
  • Następnie wyławiamy z zupy goździki oraz laskę wanilii.
  • Goździki wyrzucamy, a wanilię kroimy wzdłuż na pół i zeskrobujemy nożem miąższ, który dodajemy do zupy.
  • Na koniec do delikatnie gotującego się chłodnika dodajemy 300 g kwaśnej śmietany i całość podgrzewamy jeszcze przez kilka minut.
  • Gdy nasza zupa odrobinę się przestudzi, miksujemy wszystko i schładzamy w lodówce przez kilka godzin.
  • Przed podaniem gotujemy makaron lub inny ulubiony dodatek.
  • Jeśli macie ochotę na chłodnik bez zbożowych dodatków, tylko do picia, polecam go z kilkoma kostkami lodu.
  • Chłodnik truskawkowy jest bardzo lekki i dzięki przyprawom oraz kwaśnej śmietanie idealnie orzeźwia.
  • Przepis pochodzi od Patrycji.

Smacznego!

Ala