Chrust żółtkowy doskonały

Chrust żółtkowy doskonały

Karnawał w pełni, czas na kolejną porcję pysznych chruścików. Testuję kolejne przepisy z książki Wincenty Zawadzkiej. Tym razem padło na chrust żółtkowy.

Chruściki przygotowałam prawie zgodnie z przepisem. A to „prawie” oznacza, że jedynym odstępstwem było nie dodanie cukru do chruścikowego ciasta. Jak już pisałam przy okazji krepli na winie, cukier w cieście, które poddamy procesowi smażenia to jest absolutna pomyłka. No chyba, że zależy komuś na twardych i szybko przypalających się słodkościach karnawałowych.

Chrust żółtkowy doskonały
Chrust żółtkowy doskonały

Przepis na chrust żółtkowy doskonały – składniki:

  • Żółtka – 6 sztuk;
  • Śmietanka kremówka (30%) – 200 ml;
  • Mąka pszenna typ 500 – 340 g (użyłam wrocławskiej);
  • Sól – szczypta;
  • Olej – do smażenia;
  • Cukier puder – do posypania.

Jak zrobić chrust żółtkowy doskonały:

Do miski wsypujemy szczyptę soli i przesiewamy mąkę. Wlewamy śmietankę oraz żółtka – zagniatamy gładkie ciasto. Następnie układamy uformowane w kulę ciasto na blacie, desce, albo stolnicy i energicznie uderzamy w nie na przykład kulą do ucierania lub wałkiem. Dzięki temu wbijamy do ciasta powietrze. Podczas zbijania kula ciasta będzie się rozpłaszczać, składamy ją ponownie i znów uderzamy (powtarzamy czynność kilkukrotnie). Ciasto przykrywamy i odstawiamy na 20-30 minut (można wstawić do lodówki).

Ciasto dzielimy na dwie części. Część nieużywaną przykrywamy, żeby nie obsychała.

Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 2 mm i przy pomocy radełka lub noża tniemy je w paski o szerokości 3 – 3,5 cm. A te paski przycinamy tak, żeby miały wysokość ok. 7 cm. Na środku tak otrzymanych prostokątów robimy pionowe nacięcie (ok. 2,5 cm) i przekładamy przez nie jeden z końców formując faworek.

Chruściki wkładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na złoto. Po usmażeniu wykładamy na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Ciepłe faworki obtaczamy w cukrze pudrze.

Literatura:

Zawadzka W.: Kucharka litewska. Wydawnictwo Pojezierze, Olsztyn 1987.


Jedno przemyślenie nt. „Chrust żółtkowy doskonały

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *