Kulinaria

Ciasteczka cynamonowe z imbirem

Ciasteczka cynamonowe z imbirem

Składniki:

  • Masło – 200 g;
  • Mąka pszenna tortowa lub uniwersalna – 300 g;
  • Cukier trzcinowy dry demerara lub zwykły biały cukier – 100 g;
  • Jajka – 2 sztuki;
  • Cynamon mielony – 1 łyżeczka;
  • Imbir mielony – 1/2 łyżeczki;
  • Sól – szczypta.

Przepis na ciasteczka cynamonowe z imbirem:

  • Suche składniki wsypać do miski, dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło, wbić jajka i zagnieść ciasto.
  • Gotowe ciasto wkładamy do foliowego woreczka, który szczelnie zamykamy i schładzamy je w lodówce przez około 60 minut.
  • Po tym czasie wyjmujemy ciasto, dzielimy na dwie części.
  • Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy foremką ciasteczka.
  • Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C, aż brzeg ich zacznie się złocić.
  • Ciasteczka cynamonowe można polukrować, ale nie jest to konieczne bo są wystarczająco słodkie.

Ciasteczka z cynamonem

Smacznego!

Ala