Składniki:
- Masło – 200 g;
- Mąka pszenna tortowa lub uniwersalna – 300 g;
- Cukier trzcinowy dry demerara lub zwykły biały cukier – 100 g;
- Jajka – 2 sztuki;
- Cynamon mielony – 1 łyżeczka;
- Imbir mielony – 1/2 łyżeczki;
- Sól – szczypta.
Przepis na ciasteczka cynamonowe z imbirem:
- Suche składniki wsypać do miski, dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło, wbić jajka i zagnieść ciasto.
- Gotowe ciasto wkładamy do foliowego woreczka, który szczelnie zamykamy i schładzamy je w lodówce przez około 60 minut.
- Po tym czasie wyjmujemy ciasto, dzielimy na dwie części.
- Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy foremką ciasteczka.
- Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C, aż brzeg ich zacznie się złocić.
- Ciasteczka cynamonowe można polukrować, ale nie jest to konieczne bo są wystarczająco słodkie.
Smacznego!
Ala