Składniki:
- Masło – 250 g;
- Mielone migdały – 200 g;
- Cukier – 6 łyżek;
- Mąka pszenna tortowa – 280 g;
- Szczypta soli, skórka otarta z cytryny;
- Cukier puder do posypania ciasteczek.
Przepis na ciasteczka migdałowe:
- Masło ucieramy wraz z cukrem i szczyptą soli na gładką masę.
- Następnie, wciąż ucierając dodajemy mąkę.
- Na koniec wsypujemy mielone migdały i skórkę otartą z cytryny – wyrabiamy ciasto (najwygodniej wyrabiało mi się ciasto dłonią).
- Przygotowujemy 2 blachy, które wykładamy papierem do pieczenia.
- Nabieramy ciasto łyżeczką do herbaty, formujemy z niego kuleczkę.
- Układamy ją na blasze i delikatnie spłaszczamy palcami. Czynność powtarzamy aż do wykorzystania ciasta.
- Ciasteczka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, aż ich brzegi zaczną się delikatnie złocić.
- Ja jedną blachę ciastek piekłam jakieś 12 minut, weźcie tylko poprawkę na to, że korzystam teraz ze zwariowanego piekarnika, w którym coś nie tak jest z termostatem.
- Ciasteczka migdałowe zostawiamy na blaszkach do wystygnięcia, gdy są jeszcze ciepłe (ale nie gorące) posypujemy je cukrem pudrem.
- Z podanej powyżej porcji ciasta wyszło mi 70 ciasteczek.
Smacznego
Ala!