Ciasteczka migdałowe

Ciasteczka migdałowe

Składniki:

  • Masło – 250 g;
  • Mielone migdały – 200 g;
  • Cukier – 6 łyżek;
  • Mąka pszenna tortowa – 280 g;
  • Szczypta soli, skórka otarta z cytryny;
  • Cukier puder do posypania ciasteczek.

Przepis na ciasteczka migdałowe:

  • Masło ucieramy wraz z cukrem i szczyptą soli na gładką masę.
  • Następnie, wciąż ucierając dodajemy mąkę.
  • Na koniec wsypujemy mielone migdały i skórkę otartą z cytryny – wyrabiamy ciasto (najwygodniej wyrabiało mi się ciasto dłonią).
  • Przygotowujemy 2 blachy, które wykładamy papierem do pieczenia.
  • Nabieramy ciasto łyżeczką do herbaty, formujemy z niego kuleczkę.
  • Układamy ją na blasze i delikatnie spłaszczamy palcami. Czynność powtarzamy aż do wykorzystania ciasta.
  • Ciasteczka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, aż ich brzegi zaczną się delikatnie złocić.
  • Ja jedną blachę ciastek piekłam jakieś 12 minut, weźcie tylko poprawkę na to, że korzystam teraz ze zwariowanego piekarnika, w którym coś nie tak jest z termostatem.
  • Ciasteczka migdałowe zostawiamy na blaszkach do wystygnięcia, gdy są jeszcze ciepłe (ale nie gorące) posypujemy je cukrem pudrem.
  • Z podanej powyżej porcji ciasta wyszło mi 70 ciasteczek.

ciasteczka z migdałami

Smacznego

Ala!