Składniki:
- Masło – 200 g;
- Płatki owsiane – 120 g;
- Maka pszenna tortowa – 130 g;
- Mąka owsiana – 70 g;
- Cukier brązowy – 160 g;
- Miód lub masa kajmakowa – 2 łyżki;
- Rodzynki – 3 łyżki;
- Słonecznik – 2 łyżki;
- Sól – 1/2 łyżeczki.
Przepis na ciasteczka owsiane:
- Wykonanie ciasteczek owsianych jest najprostsze na świecie – sypkie składniki umieszczamy w misce, dodajemy masło, miód lub kajmak i zagniatamy.
- Blaszaki do pieczenia wykładamy pergaminem.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
- Z ciasta formujemy kulki o średnicy mniej więcej 3 cm.
- Układamy je na blaszce w sporych odstępach a następnie spłaszczmy dłonią.
- Ciasteczka pieczemy około 9-12 minut, aż brzeg ciasteczek stanie się delikatnie brązowy, a całe ciasteczko złociste.
Uwagi do przepisu na ciasteczka owsiane:
Jeśli ktoś nie lubi rodzynek, może je pominąć lub zastąpić żurawiną. Słonecznik można zamienić na wiórki kokosowe, sezam, amarantus albo dowolne ulubione „paprochy”.
Smacznego!
Ala