Ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane

Składniki:

  • Masło – 200 g;
  • Płatki owsiane – 120 g;
  • Maka pszenna tortowa – 130 g;
  • Mąka owsiana – 70 g;
  • Cukier brązowy – 160 g;
  • Miód lub masa kajmakowa – 2 łyżki;
  • Rodzynki – 3 łyżki;
  • Słonecznik – 2 łyżki;
  • Sól – 1/2 łyżeczki.

Przepis na ciasteczka owsiane:

  • Wykonanie ciasteczek owsianych jest najprostsze na świecie – sypkie składniki umieszczamy w misce, dodajemy masło, miód lub kajmak i zagniatamy.
  • Blaszaki do pieczenia wykładamy pergaminem.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
  • Z ciasta formujemy kulki o średnicy mniej więcej 3 cm.
  • Układamy je na blaszce w sporych odstępach a następnie spłaszczmy dłonią.
  • Ciasteczka pieczemy około 9-12 minut, aż brzeg ciasteczek stanie się delikatnie brązowy, a całe ciasteczko złociste.

ciastka owsiane

Uwagi do przepisu na ciasteczka owsiane:
Jeśli ktoś nie lubi rodzynek, może je pominąć lub zastąpić żurawiną. Słonecznik można zamienić na wiórki kokosowe, sezam, amarantus albo dowolne ulubione „paprochy”.

Smacznego!

Ala