Ciasteczka podwójnie czekoladowe

Ciasteczka podwójnie czekoladowe

Składniki:

  • Masło – 150 g;
  • Cukier brązowy – 130 g (użyłam Dry Demerara), można zamiast niego dodać zwykły biały cukier;
  • Cukier puder – 60 g;
  • Jajko – 1 sztuka (rozmiar L);
  • Mąka pszenna tortowa – 230 g;
  • Kakao – 50 g;
  • Sól – szczypta;
  • Biała czekolada grubo posiekana – 120 g.

Przepis na ciasteczka podwójnie czekoladowe:

  • Masło ucieramy wraz z solą i dwoma rodzajami cukru na gładką masę.
  • Wciąż ucierając dodajemy jajko.
  • Mąkę oraz kakao przesiewamy.
  • Suche składniki dodajemy porcjami do masy maślanej i ucieramy na gładkie ciasto.
  • Na koniec wsypujemy grubo posiekaną białą czekoladę, całość szybko mieszamy.
  • Z ciasta formujemy wałek, owijamy go folią i schładzamy w lodówce przez kilka godzin lub całą noc.
  • Następnie kroimy wałek ciasta na plastry, układamy je na blaszkach wyłożonych pergaminem.
  • Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 12-15 minut.

Smacznego!

Ala

Źródło przepisu na ciasteczka podwójnie czekoladowe: Eliq Maranik „Czekolada”