Składniki:
- Masło – 150 g;
- Cukier brązowy – 130 g (użyłam Dry Demerara), można zamiast niego dodać zwykły biały cukier;
- Cukier puder – 60 g;
- Jajko – 1 sztuka (rozmiar L);
- Mąka pszenna tortowa – 230 g;
- Kakao – 50 g;
- Sól – szczypta;
- Biała czekolada grubo posiekana – 120 g.
Przepis na ciasteczka podwójnie czekoladowe:
- Masło ucieramy wraz z solą i dwoma rodzajami cukru na gładką masę.
- Wciąż ucierając dodajemy jajko.
- Mąkę oraz kakao przesiewamy.
- Suche składniki dodajemy porcjami do masy maślanej i ucieramy na gładkie ciasto.
- Na koniec wsypujemy grubo posiekaną białą czekoladę, całość szybko mieszamy.
- Z ciasta formujemy wałek, owijamy go folią i schładzamy w lodówce przez kilka godzin lub całą noc.
- Następnie kroimy wałek ciasta na plastry, układamy je na blaszkach wyłożonych pergaminem.
- Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 12-15 minut.
Smacznego!
Ala
Źródło przepisu na ciasteczka podwójnie czekoladowe: Eliq Maranik „Czekolada”