Ciasteczka ślimaczki

Ciasteczka ślimaczki

Składniki:

  • Masło – 150 g;
  • Mąka pszenna (użyłam uniwersalnej – typ 480) – ok. 250 g + do posypania;
  • Cukier puder – 100 g;
  • Jajko (rozmiar L) – 1 sztuka (będzie potrzebne tylko żółtko);
  • Śmietanka kremówka lub tortowa – 2 łyżki;
  • Truskawki liofilizowane – 15 g;
  • Sól – szczypta.

Przepis na ciasteczka ślimaczki:

  • Liofilizowane truskawki miksujemy na proszek.
  • Do miski wkładamy pokrojone na kawałki schłodzone masło, wsypujemy mąkę, cukier puder, sól, dodajemy śmietankę oraz żółtko. Zagniatamy ciasto.
  • Ciasto dzielimy na pół. Do jednej połówki dosypujemy proszek z liofilizowanych truskawek i wyrabiamy na blacie, żeby ciasto jak najrówniej się zabarwiło.
  • Różowe i jasne ciasto owijamy folią i schładzamy przez 20 minut w lodówce.
  • Po tym czasie wyjmujemy oba rodzaje ciasta z lodówki i rozwałkowujemy każdy z nich w prostokąt o wymiarach 25×20 cm. Ja mam plastikową deskę o zbliżonych rozmiarach i na niej rozwałkowuję ciasto.
  • Żeby ciasto nie przyklejało się do wałka, warto położyć na nie folię spożywczą o rozmiarze większym niż 25×20 cm i przez tę folię wałkować.
  • Układamy rozwałkowane jasne ciasto na różowym i zwijamy jak roladę wzdłuż długiego boku.
  • Rulon ciasta owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez godzinę.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C (z termoobiegiem). Blachy do pieczenia wykładamy pergaminem.
  • Schłodzony rulon ciasta kroimy w plastry o grubości 3-5 mm.
  • Plastry układamy na blachach (blachy wkładałam do piekarnika pojedynczo).
  • Ciasteczka ślimaczki pieczemy około 20 minut, zostawiamy je na blaszkach do wystudzenia.

Kruche ślimaczki

(przepis pochodzi z magazynu GoodFood 9/2016)

Smacznego!

Ala