ślimaczki kruche

Ciasteczka ślimaczki

Ciasteczka ślimaczki

Najbardziej pożądanym deserem stały się u nas wszelkiego rodzaju ciasteczka. Talerz z pysznościami ląduje na tarasie, a dzieci dokonują bardziej lub mniej sprawiedliwego podziału łupu i zajadają go biegając między sosnami. Tradycją weekendową córek stało się już przeglądanie moich kulinarnych książek i czasopism, a potem dziewczyny z minami godnymi kota ze Shreka składają propozycję – a upieczemy to dzisiaj? Tym razem upiekłyśmy więc ciasteczka ślimaczki (przepis pochodzi z magazynu GoodFood 9/2016).

Ciasteczka ślimaczki
Ciasteczka ślimaczki

Przepis na ciasteczka ślimaczki – składniki:

  • Masło – 150 g;
  • Mąka pszenna (użyłam uniwersalnej – typ 480) – ok. 250 g + do posypania;
  • Cukier puder – 100 g;
  • Jajko (rozmiar L) – 1 sztuka (będzie potrzebne tylko żółtko);
  • Śmietanka kremówka lub tortowa – 2 łyżki;
  • Truskawki liofilizowane  – 15 g;
  • Sól – szczypta.

Jak zrobić ciasteczka ślimaczki:

Liofilizowane truskawki miksujemy na proszek. Do miski wkładamy pokrojone na kawałki schłodzone masło, wsypujemy mąkę, cukier puder, sól, dodajemy śmietankę oraz żółtko. Zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na pół. Do jednej połówki dosypujemy proszek z liofilizowanych truskawek i wyrabiamy na blacie, żeby ciasto jak najrówniej się zabarwiło. Różowe i jasne ciasto owijamy folią i schładzamy przez 20 minut w lodówce.

Po tym czasie wyjmujemy oba rodzaje ciasta z lodówki i rozwałkowujemy każdy z nich w prostokąt o wymiarach 25×20 cm. Ja mam plastikową deskę o zbliżonych rozmiarach i na niej rozwałkowuję ciasto. Żeby ciasto nie przyklejało się do wałka, warto położyć na nie folię spożywczą o rozmiarze większym niż 25×20 cm i przez tę folię wałkować.

Układamy rozwałkowane jasne ciasto na różowym i zwijamy jak roladę wzdłuż długiego boku. Wałek ciasta owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C (z termoobiegiem). Blachy do pieczenia wykładamy pergaminem. Schłodzony rulon ciasta kroimy w plastry o grubości 3-5 mm. Plastry układamy na blachach (blachy wkładałam do piekarnika pojedynczo). Ciastka pieczemy około 20 minut, zostawiamy je na blaszkach do wystudzenia.

Smacznego!

Ala

Zielone przepisy:

Pesto z pietruszki
Pesto pietruszkowe

 

Tarta na kruchym spodzie
Tarta szpinakowa

 

Pierogi szpinakowe z indykiem i kaszą
Pierogi szpinakowe z nadzieniem jaglano-drobiowym

 

Cukinia z anchois i orzeszkami
Cukinia na słodko-kwaśno

 

Zupa ogórkowa z ziemniakami
Zupa ogórkowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *