Przepis na ciasteczka wielkanocne – składniki:
- Mąka pszenna uniwersalna (typ 480) – 230 g + do ewentualnego podsypania;
- Masło – 150 g;
- Cukier puder – 80 g;
- Żółtka jaj – 2 sztuki (rozmiar M);
- Sól – szczypta;
- Jajeczka czekoladowe Milka – 200 g.
Przepis na ciasteczka wielkanocne:
- Schłodzone masło kroimy na kawałki i wkładamy do miski.
- Do masła dodajemy szczyptę soli, cukier puder i dwa surowe żółtka. Sprawnie zagniatamy jednolite ciasto.
- Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią i zostawiamy na 15-20 minut w chłodnym miejscu.
- Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm, jeśli klei się do podłoża podsypujemy ciasto mąką.
- Z ciasta wykrawamy krążki (do wykrawania użyłam szklanki).
- Krążki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i w każde ciastko delikatnie wciskamy kilka czekoladowych jajeczek.
- Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C, ciastka pieczemy około 17 minut (blachy z ciastkami wkładamy do piekarnika pojedynczo).
Smacznego!
Ala
- Pomysł na ciasteczka podpatrzyłam u Doroty