Ciasteczka wielkanocne

Ciasteczka wielkanocne

Przepis na ciasteczka wielkanocne – składniki:

  • Mąka pszenna uniwersalna (typ 480) – 230 g + do ewentualnego podsypania;
  • Masło – 150 g;
  • Cukier puder – 80 g;
  • Żółtka jaj – 2 sztuki (rozmiar M);
  • Sól – szczypta;
  • Jajeczka czekoladowe Milka – 200 g.

jajeczka milka

Przepis na ciasteczka wielkanocne:

  • Schłodzone masło kroimy na kawałki i wkładamy do miski.
  • Do masła dodajemy szczyptę soli, cukier puder i dwa surowe żółtka. Sprawnie zagniatamy jednolite ciasto.
  • Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią i zostawiamy na 15-20 minut w chłodnym miejscu.
  • Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm, jeśli klei się do podłoża podsypujemy ciasto mąką.
  • Z ciasta wykrawamy krążki (do wykrawania użyłam szklanki).
  • Krążki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i w każde ciastko delikatnie wciskamy kilka czekoladowych jajeczek.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C, ciastka pieczemy około 17 minut (blachy z ciastkami wkładamy do piekarnika pojedynczo).

ciasteczka z jajkami

Smacznego!

Ala

  • Pomysł na ciasteczka podpatrzyłam u Doroty
Jeśli potrzebujesz wsparcia w analizie statystycznej, wejdź na stronę Obliczenia statystyczne