Ciastka kruche z czekoladą

Ciastka a’la Pieguski

Ciastka a’la Pieguski

Ciastka a’la Pieguski to jedna z ulubionych słodkich przekąsek moich córek. Zawsze mnie pilnują, żebym dodała dużo czekolady. Poza czekoladą lubię dosypać trochę rodzynek, czasem słonecznika, lubimy też te ciasteczka z suszoną żurawiną.

Ciastka a'la Pieguski
Ciastka jak Pieguski

Przepis na ciastka a’la Pieguski:

  • Masło – 250 g;
  • Cukier (drobny) – 1 szklanka;
  • Mąka pszenna – 2,5 szklanki;
  • Jajko – 1 sztuka;
  • Sól – 1/2 łyżeczki;
  • Proszek do pieczenia lub soda – 1/2 łyżeczki;
  • Czekolada (u nas zawsze gorzka) – 100 g;
  • Inne dodatki (siekane orzechy, słonecznik, rodzynki) – 1/2 szklanki.

Jak zrobić ciastka a’la Pieguski:

Czekoladę drobno kroimy, odmierzamy ilość ewentualnych innych dodatków. W misce umieszczamy pokrojone w kawałki masło, wsypujemy cukier, mąkę, proszek do pieczenia, wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli. Zagniatamy gładkie ciasto. Na koniec wsypujemy posiekaną czekoladę i inne ulubione dodatki. Wyrabiamy jeszcze przez chwilę ciasto, tak żeby czekolada była równomiernie rozmieszczona w masie.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni C. Dwie blaszki wykładamy pergaminem do pieczenia (ciastka piekę na dużych czarnych blaszkach dołączonych firmowo do piekarnika).

Z ciasta formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, układamy je na blasze i spłaszczamy dłonią. Ciastka pieczemy około 17 minut, aż nabiorą złotawej barwy (blaszki z ciastkami wkładam do piekarnika pojedynczo).

Literatura:

Królak A.: Ciastka ciasteczka i takie tam. Wydawnictwo Dwie Siostry, Warszawa 2011.

Smacznego!

Ala

 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *