Ciastka a’la Pieguski

Ciastka a’la Pieguski

Przepis na ciastka a’la Pieguski – składniki:

  • Masło – 250 g;
  • Cukier (drobny) – 2/3 szklanki;
  • Mąka pszenna – 2,5 szklanki;
  • Jajko – 1 sztuka;
  • Sól – 1/2 łyżeczki;
  • Proszek do pieczenia lub soda – 1/2 łyżeczki;
  • Czekolada (u nas zawsze gorzka) – 100 g;
  • Inne dodatki (siekane orzechy, słonecznik, rodzynki) – łącznie 1/2 szklanki.

Jak zrobić ciastka a’la Pieguski:

  • Czekoladę drobno kroimy, odmierzamy ilość innych dodatków.
  • W misce umieszczamy pokrojone w kawałki masło, wsypujemy cukier, mąkę, proszek do pieczenia, wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli.
  • Z wszystkich składników zagniatamy gładkie ciasto.
  • Na koniec wsypujemy posiekaną czekoladę i inne ulubione dodatki. Wyrabiamy jeszcze przez chwilę ciasto, tak żeby czekolada była równomiernie rozmieszczona w masie.
  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni C.
  • Dwie blaszki wykładamy pergaminem do pieczenia (ciastka piekę na dużych czarnych blaszkach dołączonych firmowo do piekarnika – mogą być takie).
  • Z ciasta formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, układamy je na blasze i spłaszczamy dłonią. Ciastka pieczemy około 17 minut, aż nabiorą złotawej barwy (blaszki z ciastkami wkładam do piekarnika pojedynczo).

Literatura:
Królak A.: Ciastka ciasteczka i takie tam. Wydawnictwo Dwie Siostry, Warszawa 2011.

Smacznego!

Ala