Przepis na ciastka a’la Pieguski – składniki:
- Masło – 250 g;
- Cukier (drobny) – 2/3 szklanki;
- Mąka pszenna – 2,5 szklanki;
- Jajko – 1 sztuka;
- Sól – 1/2 łyżeczki;
- Proszek do pieczenia lub soda – 1/2 łyżeczki;
- Czekolada (u nas zawsze gorzka) – 100 g;
- Inne dodatki (siekane orzechy, słonecznik, rodzynki) – łącznie 1/2 szklanki.
Jak zrobić ciastka a’la Pieguski:
- Czekoladę drobno kroimy, odmierzamy ilość innych dodatków.
- W misce umieszczamy pokrojone w kawałki masło, wsypujemy cukier, mąkę, proszek do pieczenia, wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli.
- Z wszystkich składników zagniatamy gładkie ciasto.
- Na koniec wsypujemy posiekaną czekoladę i inne ulubione dodatki. Wyrabiamy jeszcze przez chwilę ciasto, tak żeby czekolada była równomiernie rozmieszczona w masie.
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni C.
- Dwie blaszki wykładamy pergaminem do pieczenia (ciastka piekę na dużych czarnych blaszkach dołączonych firmowo do piekarnika – mogą być takie).
- Z ciasta formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, układamy je na blasze i spłaszczamy dłonią. Ciastka pieczemy około 17 minut, aż nabiorą złotawej barwy (blaszki z ciastkami wkładam do piekarnika pojedynczo).
Literatura:
Królak A.: Ciastka ciasteczka i takie tam. Wydawnictwo Dwie Siostry, Warszawa 2011.
Smacznego!
Ala