Ciastka czekoladowe z kremem kajmakowym

Ciastka czekoladowe z kremem kajmakowym

Składniki:

Ciastka:

  • Mąka pszenna tortowa (typ 450) lub uniwersalna (typ 480) – 250 g;
  • Kakao – 50 g;
  • Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki;
  • Cukier – 100 g;
  • Masło – 200 g;
  • Czekolada gorzka – 100 g;
  • Jajka – 4 sztuki;
  • Jogurt naturalny lub kwaśna śmietana – 2 łyżki;
  • Sól – szczypta.

Krem:

  • Kajmak – 250 g;
  • Mascarpone – 250 g.
  • Cukier puder do posypania.

Przepis na ciastka czekoladowe z kremem kajmakowym:

  • Zaczynamy od przygotowania ciastek.
  • W misce łączymy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sól.
  • Masło wraz z czekoladą topimy w kąpieli wodnej, kiedy trochę przestygnie wlewamy to do miski z suchymi składnikami, wbijamy do tego 4 jajka i dokładamy 2 łyżki jogurtu lub kwaśnej śmietany – całość dokładnie mieszamy.
  • Ciasto powinno wyjść kleiste, ale bez grudek.
  • Następnie blachy do pieczenia wykładamy pergaminem, na którym wcześniej odrysowujemy kółka (ja odrysowywałam je od szklanki).
  • Na kółka wykładamy łyżką czekoladowe ciasto, starając zachować się kolisty kształt.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C, jedną blachę ciastek piekłam około 12 minut.
  • Ciastka zostawiamy do wystygnięcia na blaszkach, żeby ich nie uszkodzić podczas zdejmowania.
  • Kiedy ciastka są już zimne, przygotowujemy krem.
  • W misce, przy użyciu rózgi kuchennej łączymy mascarpone i kajmak.
  • Jeśli nie używamy gotowego kajmaku z puszki, tylko będziemy gotować słodzone mleko skondensowane, pamiętajmy żeby zrobić to dzień wcześniej. (Zamkniętą puszkę słodzonego mleka skondensowanego zalewamy wodą ponad wieczko puszki i gotujemy w przykrytym garnku przez 2 godziny. Puszkę otwieramy po wystudzeniu.).
  • Gotowym kremem przekładamy ciasteczka, a przed podaniem posypujemy je cukrem pudrem.

Smacznego!

Ala