Ciastka czekoladowe

Ciastka czekoladowe z kremem kajmakowym

Ciastka czekoladowe z kremem kajmakowym

Tym razem wstawiam przepis na miękkie czekoladowe ciastka przekładane kremem kajmakowym. Ciastka są bardzo czekoladowe, mało słodkie o zbliżonej do biszkoptu konsystencji. Do tego słodziutki gęsty krem  na bazie mascarpone i kajmaku. W ramach wykończenia pudrujemy ciasteczka i pyszny deser gotowy.

ciastka czekoladowe z kremem 1

ciastka czekoladowe z kremem 2

ciastka czekoladowe z kremem 3

ciastka czekoladowe z kremem

ciastka czekoladowe z kremem 4

Ciastka czekoladowe z kremem kajmakowym – składniki:

Ciastka:

Mąka pszenna – 250 g;

Kakao – 50 g;

Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki;

Cukier – 100 g;

Masło – 200 g;

Czekolada gorzka – 100 g;

Jajka – 4 sztuki;

Jogurt naturalny lub kwaśna śmietana – 2 łyżki;

Sól – szczypta.

Krem:

Kajmak – 250 g;

Mascarpone – 250 g.

Cukier puder do posypania.

 

Ciastka czekoladowe z kremem kajmakowym – wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania ciastek. W misce łączymy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sól. Masło wraz z czekoladą topimy w kąpieli wodnej, kiedy trochę przestygnie wlewamy to do miski z suchymi składnikami, wbijamy do tego 4 jajka i dokładamy 2 łyżki jogurtu lub kwaśnej śmietany – całość dokładnie mieszamy. ciasto powinno wyjść kleiste, ale bez grudek.

Następnie blachy do pieczenia wykładamy pergaminem, na którym wcześniej odrysowujemy kółka (ja odrysowywałam je od szklanki). Na kółka wykładamy łyżką czekoladowe ciasto, starając zachować się kolisty kształt. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C, jedną blachę ciastek piekłam około 12 minut. Ciastka zostawiamy do wystygnięcia na blaszkach, żeby ich nie uszkodzić podczas zdejmowania.

Kiedy ciastka są już zimne, przygotowujemy krem. W misce, przy użyciu rózgi kuchennej łączymy mascarpone i kajmak. Jeśłi nie używamy gotowego kajmaku z puszki, tylko będziemy gotować słodzone mleko skondensowane, pamiętajmy żeby zrobić to dzień wcześniej. (Zamkniętą puszkę słodzonego mleka skondensowanego zalewamy wodą ponad wieczko puszki i gotujemy w przykrytym garnku przez 2 godziny. Puszkę otwieramy po wystudzeniu.).

Gotowym kremem przekładamy ciasteczka, a przed podaniem posypujemy je cukrem pudrem.

Smacznego!

Ala


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *