Składniki:
Ciastka:
- Mąka pszenna tortowa (typ 450) lub uniwersalna (typ 480) – 250 g;
- Kakao – 50 g;
- Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki;
- Cukier – 100 g;
- Masło – 200 g;
- Czekolada gorzka – 100 g;
- Jajka – 4 sztuki;
- Jogurt naturalny lub kwaśna śmietana – 2 łyżki;
- Sól – szczypta.
Krem:
- Kajmak – 250 g;
- Mascarpone – 250 g.
- Cukier puder do posypania.
Przepis na ciastka czekoladowe z kremem kajmakowym:
- Zaczynamy od przygotowania ciastek.
- W misce łączymy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sól.
- Masło wraz z czekoladą topimy w kąpieli wodnej, kiedy trochę przestygnie wlewamy to do miski z suchymi składnikami, wbijamy do tego 4 jajka i dokładamy 2 łyżki jogurtu lub kwaśnej śmietany – całość dokładnie mieszamy.
- Ciasto powinno wyjść kleiste, ale bez grudek.
- Następnie blachy do pieczenia wykładamy pergaminem, na którym wcześniej odrysowujemy kółka (ja odrysowywałam je od szklanki).
- Na kółka wykładamy łyżką czekoladowe ciasto, starając zachować się kolisty kształt.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C, jedną blachę ciastek piekłam około 12 minut.
- Ciastka zostawiamy do wystygnięcia na blaszkach, żeby ich nie uszkodzić podczas zdejmowania.
- Kiedy ciastka są już zimne, przygotowujemy krem.
- W misce, przy użyciu rózgi kuchennej łączymy mascarpone i kajmak.
- Jeśli nie używamy gotowego kajmaku z puszki, tylko będziemy gotować słodzone mleko skondensowane, pamiętajmy żeby zrobić to dzień wcześniej. (Zamkniętą puszkę słodzonego mleka skondensowanego zalewamy wodą ponad wieczko puszki i gotujemy w przykrytym garnku przez 2 godziny. Puszkę otwieramy po wystudzeniu.).
- Gotowym kremem przekładamy ciasteczka, a przed podaniem posypujemy je cukrem pudrem.
Smacznego!
Ala