Składniki:
- Masło – 120 g;
- Cukier puder – 200 g;
- Gorzka czekolada (zawartość kakao 70%) – 120 g;
- Żółtka – 8 sztuk (z jajek w rozmiarze M);
- Białka – 5 sztuk (z jajek w rozmiarze M);
- Mąka pszenna tortowa – 120 g;
- Sól szczypta;
- Konfitura morelowa – 300 g;
Polewa ganache:
- Śmietanka tortowa 36% – 125 ml;
- Gorzka czekolada (zawartość kakao 70%) – 125 g;
- Miód lipowy lub akacjowy – 1 łyżka (można pominąć).
Przepis na Ciasto a’la Tort Sachera:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, studzimy.
- Mąkę przesiewamy.
- Oddzielamy żółtka od białek.
- Masło ucieramy z cukrem pudrem i szczyptą soli na gładką masę.
- Następnie, wciąż ucierając dodajemy kolejne żółtka.
- Do tak powstałego kremu dodajemy partiami roztopioną i przestudzoną czekoladę – ucieramy.
- Następnym etapem jest dodanie przesianej mąki. Mąkę dodajemy po 2 łyżki starannie wszystko rozkręcając.
- Na koniec ubijamy pianę z białek i łączymy ją delikatnie z czekoladowym ciastem.
- Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C (góra dół), ciasto przekładamy do tortownicy (spód wykładam papierem, boki smaruję masłem). Użyłam tortownicy o średnicy 19 cm.
- Ciasto piekłam około 50 minut (do suchego patyczka).
- Po upieczeniu, ciasto wyjmujemy i nożem oddzielamy od ścianek tortownicy, zostawiamy do wystudzenia.
- Konfiturę morelową przekładamy do małego rondelka, delikatnie podgrzewamy, a następnie miksujemy. Dzięki temu po rozsmarowaniu będzie tworzyła bardziej jednolite warstwy.
- Przygotowujemy czekoladowy ganache – śmietankę przelewamy do rondelka, dodajemy do niej połamaną na małe kawałki czekoladę. Całość podgrzewamy aż do rozpuszczenia czekolady, mieszamy żeby połączyć oba składniki. Na koniec dodajemy łyżkę miodu, mieszamy.
- Odstawiamy ganache do przestudzenia, ale nie całkowitego wystygnięcia!!!
- Cisto kroimy na 2 lub 3 blaty, które delikatnie ponczujemy wodą z cukrem. Blaty przekładamy zmiksowaną konfiturą morelową. Konfiturę rozsmarowujemy też na wierzchu i bokach ciasta.
- Całość zalewamy czekoladowym ganachem, wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
- Ciasto podajmy z kleksem bitej śmietany.
Smacznego!
Ala
- Przepis na ciasto czekoladowe do tortu zaczerpnęłam ze strony ArtKulinaria.