Ciasto a’la Tort Sachera

Ciasto a’la Tort Sachera

Składniki:

  • Masło – 120 g;
  • Cukier puder – 200 g;
  • Gorzka czekolada (zawartość kakao 70%) – 120 g;
  • Żółtka – 8 sztuk (z jajek w rozmiarze M);
  • Białka – 5 sztuk (z jajek w rozmiarze M);
  • Mąka pszenna tortowa – 120 g;
  • Sól szczypta;
  • Konfitura morelowa – 300 g;

Polewa ganache:

  • Śmietanka tortowa 36% – 125 ml;
  • Gorzka czekolada (zawartość kakao 70%) – 125 g;
  • Miód lipowy lub akacjowy – 1 łyżka (można pominąć).

Przepis na Ciasto a’la Tort Sachera:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, studzimy.
  • Mąkę przesiewamy.
  • Oddzielamy żółtka od białek.
  • Masło ucieramy z cukrem pudrem i szczyptą soli na gładką masę.
  • Następnie, wciąż ucierając dodajemy kolejne żółtka.
  • Do tak powstałego kremu dodajemy partiami roztopioną i przestudzoną czekoladę – ucieramy.
  • Następnym etapem jest dodanie przesianej mąki. Mąkę dodajemy po 2 łyżki starannie wszystko rozkręcając.
  • Na koniec ubijamy pianę z białek i łączymy ją delikatnie z czekoladowym ciastem.
  • Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C (góra dół), ciasto przekładamy do tortownicy (spód wykładam papierem, boki smaruję masłem). Użyłam tortownicy o średnicy 19 cm.
  • Ciasto piekłam około 50 minut (do suchego patyczka).
  • Po upieczeniu, ciasto wyjmujemy i nożem oddzielamy od ścianek tortownicy, zostawiamy do wystudzenia.
  • Konfiturę morelową przekładamy do małego rondelka, delikatnie podgrzewamy, a następnie miksujemy. Dzięki temu po rozsmarowaniu będzie tworzyła bardziej jednolite warstwy.
  • Przygotowujemy czekoladowy ganache – śmietankę przelewamy do rondelka, dodajemy do niej połamaną na małe kawałki czekoladę. Całość podgrzewamy aż do rozpuszczenia czekolady, mieszamy żeby połączyć oba składniki. Na koniec dodajemy łyżkę miodu, mieszamy.
  • Odstawiamy ganache do przestudzenia, ale nie całkowitego wystygnięcia!!!
  • Cisto kroimy na 2 lub 3 blaty, które delikatnie ponczujemy wodą z cukrem. Blaty przekładamy zmiksowaną konfiturą morelową. Konfiturę rozsmarowujemy też na wierzchu i bokach ciasta.
  • Całość zalewamy czekoladowym ganachem, wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
  • Ciasto podajmy z kleksem bitej śmietany.

Smacznego!

Ala

  • Przepis na ciasto czekoladowe do tortu zaczerpnęłam ze strony ArtKulinaria.