Ciasto czekoladowe z wiśniami

Ciasto czekoladowe z wiśniami

Składniki:

(proporcje na blaszkę 23 cm/ 23 cm)

Ciasto:

  • Mąka tortowa – 250 g;
  • Cukier brązowy – 300 g;
  • Kakao ciemne w proszku – 7 łyżek;
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka;
  • Soda oczyszczona – 1 łyżeczka;
  • Sól – 1 łyżeczka;
  • Jajka – 2 sztuki;
  • Masło – 125 g;
  • Maślanka lub kefir – 125 ml;
  • Woda – niepełna szklanka (ok. 230 ml);
  • Wiśnie mrożone – 450 g.

Ganasz (ganache):

  • Śmietanka tortowa (36 %) – 250 ml;
  • Gorzka czekolada (70% kakao) – 250 g;
  • Miód płynny – 1 pełna łyżka.

Przepis na ciasto czekoladowe z wiśniami:

  • Mąkę tortową wraz z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą przesiewamy do miski.
  • Do tych składników dodajemy cukier oraz sól, mieszamy całość.
  • W rondelku podgrzewamy wodę z masłem, aż do rozpuszczenia masła (nie doprowadzamy do zagotowania). Odstawiamy na chwilę do przestygnięcia.
  • Przy pomocy rózgi kuchennej rozbijamy jajka wraz z maślanką.
  • Do suchych składników wlewamy wodę z roztopionym masłem oraz jajka z maślanką – całość mieszamy łyżką lub rózgą kuchenną. W cieście nie powinno być grudek!
  • Dno formy do pieczenia wykładamy pergaminem, rozsypujemy na nim mrożone wiśnie.
  • Na wiśnie wylewamy ciasto.
  • Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 50- 60 minut (koniecznie sprawdzajcie stan upieczenia patyczkiem!).
  • Po upieczeniu ciasto obkrawamy nożem i zostawiamy do wystudzenia.
  • Przygotowujemy ganasz czekoladowy – śmietankę tortową podgrzewamy prawie do zagotowania (około 80 stopni C).
  • Gorącą śmietanką zalewamy połamaną na małe kawałki czekoladę i czekamy aż się rozpuści (nie podgrzewamy już całości!), mieszamy.
  • Na koniec dodajemy łyżkę płynnego miodu, mieszamy. Ganasz wylewamy na ciasto, całość schładzamy.

Ciasto czekoladowe z wiśniami – uwagi:
Zamiast wiśni mrożonych można też użyć wiśni z kompotu lub świeżych. Jedne i drugie powinny być wydrylowane i solidnie odsączone. Kiedyś zamiast wiśni użyłam mrożonych malin – ciasto też było wyśmienite.

Smacznego!

Ala