Składniki:
(proporcje na blaszkę 23 cm/ 23 cm)
Ciasto:
- Mąka tortowa – 250 g;
- Cukier brązowy – 300 g;
- Kakao ciemne w proszku – 7 łyżek;
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka;
- Soda oczyszczona – 1 łyżeczka;
- Sól – 1 łyżeczka;
- Jajka – 2 sztuki;
- Masło – 125 g;
- Maślanka lub kefir – 125 ml;
- Woda – niepełna szklanka (ok. 230 ml);
- Wiśnie mrożone – 450 g.
Ganasz (ganache):
- Śmietanka tortowa (36 %) – 250 ml;
- Gorzka czekolada (70% kakao) – 250 g;
- Miód płynny – 1 pełna łyżka.
Przepis na ciasto czekoladowe z wiśniami:
- Mąkę tortową wraz z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą przesiewamy do miski.
- Do tych składników dodajemy cukier oraz sól, mieszamy całość.
- W rondelku podgrzewamy wodę z masłem, aż do rozpuszczenia masła (nie doprowadzamy do zagotowania). Odstawiamy na chwilę do przestygnięcia.
- Przy pomocy rózgi kuchennej rozbijamy jajka wraz z maślanką.
- Do suchych składników wlewamy wodę z roztopionym masłem oraz jajka z maślanką – całość mieszamy łyżką lub rózgą kuchenną. W cieście nie powinno być grudek!
- Dno formy do pieczenia wykładamy pergaminem, rozsypujemy na nim mrożone wiśnie.
- Na wiśnie wylewamy ciasto.
- Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 50- 60 minut (koniecznie sprawdzajcie stan upieczenia patyczkiem!).
- Po upieczeniu ciasto obkrawamy nożem i zostawiamy do wystudzenia.
- Przygotowujemy ganasz czekoladowy – śmietankę tortową podgrzewamy prawie do zagotowania (około 80 stopni C).
- Gorącą śmietanką zalewamy połamaną na małe kawałki czekoladę i czekamy aż się rozpuści (nie podgrzewamy już całości!), mieszamy.
- Na koniec dodajemy łyżkę płynnego miodu, mieszamy. Ganasz wylewamy na ciasto, całość schładzamy.
Ciasto czekoladowe z wiśniami – uwagi:
Zamiast wiśni mrożonych można też użyć wiśni z kompotu lub świeżych. Jedne i drugie powinny być wydrylowane i solidnie odsączone. Kiedyś zamiast wiśni użyłam mrożonych malin – ciasto też było wyśmienite.
Smacznego!
Ala