Ciasto czekoladowe z wiśniami

Ciasto czekoladowe z wiśniami

Obiecałam sobie, że nie zrobię już nic tak bardzo czekoladowego, aż do końca sezonu letniego. No i nie wytrzymałam. „Popełniłam” wilgotne, bardzo czekoladowe ciasto z wiśniami, a jakby tego było mało, na wierzchu ciasta jest ganasz czekoladowy.

Przepis na to ciasto podrzuciła mi kiedyś mama i było to ładne kilka lat temu. I tu trop mi się urywa, nie potrafię wskazać źródła przepisu.

ciasto czekoladowe z wiśniami

Ciasto czekoladowe z wiśniami – składniki:

(proporcje na blaszkę 23 cm/ 23 cm)

Ciasto:

Mąka tortowa – 250 g;

Cukier brązowy – 300 g;

Kakao ciemne w proszku – 7 łyżek;

Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka;

Soda oczyszczona – 1 łyżeczka;

Sól – 1 łyżeczka;

Jajka – 2 sztuki;

Masło – 125 g;

Maślanka lub kefir – 125 ml;

Woda – niepełna szklanka (ok. 230 ml);

Wiśnie mrożone – 450 g.

Ganasz (ganache):

Śmietanka tortowa (36 %) – 250 ml;

Gorzka czekolada (70% kakao) – 250 g;

Miód płynny – 1 pełna łyżka.

Ciasto czekoladowe z wiśniami – wykonanie:

Mąkę tortową wraz z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą przesiewamy do miski. Do tych składników dodajemy cukier oraz sól, mieszamy całość. W rondelku podgrzewamy wodę z masłem, aż do rozpuszczenia masła (nie doprowadzamy do zagotowania). Odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. W tym czasie przy pomocy rózgi kuchennej rozbijamy jajka wraz z maślanką. Do suchych składników wlewamy wodę z roztopionym masłem oraz jajka z maślanką – całość mieszamy łyżką lub rózgą kuchenną. W cieście ni powinno być grudek!

Dno formy do pieczenia wykładamy pergaminem, rozsypujemy na nim mrożone wiśnie. Na wiśnie wylewamy ciasto. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 50- 60 minut (koniecznie sprawdzajcie stan upieczenia patyczkiem!).

Po upieczeniu ciasto obkrawamy nożem i zostawiamy do wystudzenia. Przygotowujemy ganasz czekoladowy – śmietankę tortową podgrzewamy prawie do zagotowania (około 80 stopni C). Goracą śmietanką zalewamy połamaną na małe kawałki czekoladę i czekamy aż się rozpuści (nie podgrzewamy już całości!), mieszamy. Na koniec dodajemy łyżkę płynnego miodu, mieszamy. Ganasz wylewamy na ciasto, całość schładzamy.

Ciasto czekoladowe z wiśniami – uwagi:

Zamiast wiśni mrożonych można też użyć wiśni z kompotu lub świeżych. Jedne i drugie powinny być wydrylowane i solidnie odsączone. Kiedyś zamiast wiśni użyłam mrożonych malin – ciasto też było wyśmienite.

Smacznego!

Ala


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *