Ciasto filo ze szpinakiem

Ciasto filo ze szpinakiem

Składniki:

  • Ciasto filo – 9 płatów;
  • Szpinak – 450 g (użyłam mrożonych liści);
  • Feta – 100 g;
  • Oliwki zielone – 1 łyżka;
  • Orzeszki piniowe – 50 g;
  • Ricotta – 250 g;
  • Czosnek – 1 ząbek;
  • Cebula szalotka – 2 sztuki;
  • Masło – 150 g;
  • Jajko – 1 sztuka;
  • Sól, pieprz, oliwa, mak, sezam.

Przepis na ciasto filo ze szpinakiem:

  • Na kilka godzin przed planowaną pracą wyjmujemy z zamrażarki ciasto filo, żeby zdążyło się rozmrozić.
  • W tym czasie możemy przygotować nadzienie.
  • Na oliwie podsmażamy drobno posiekany ząbek czosnku i szalotki.
  • Rozmrażamy w garnuszku liście szpinaku z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek, doprawiamy je solą i pieprzem.
  • Szpinak odstawiamy do przestudzenia.
  • Na suchej patelni podprażamy orzeszki piniowe, oliwki siekamy.
  • Do miski przekładamy podsmażoną szalotkę z czosnkiem, szpinak, odsączoną ricottę, rozdrobnioną fetę, oliwki oraz orzeszki piniowe, całość dokładnie mieszamy.
  • W rondelku topimy masło, będziemy nim smarować płaty ciasta filo.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C i zabieramy się do zawijania.
  • Rulon ciasta filo rozwijamy.
  • Płaty ciasta bardzo szybko wysychają, więc najlepiej zwilżyć ręcznik kuchenny wodą i nim przykrywać arkusze ciasta, z którymi w danym momencie nie pracujemy.
  • Zdejmujemy arkusz ciasta, układamy na blacie, smarujemy całą jego powierzchnię stopionym masłem i układamy na nim drugi arkusz, który również smarujemy stopionym masłem, a następnie układamy na nim trzeci arkusz ciasta.
  • Nadzienie szpinakowe dzielimy w misce na trzy mniej więcej równe części.
  • Jedną taką część wykładamy na ciasto filo (na te trzy płaty ciasta posmarowane masłem).
  • Nadzienie wykładamy wzdłuż dłuższego boku arkusza, zostawiając od brzegu arkusza jakieś 4 cm.
  • Następnie zakładamy do środka krótsze brzegi arkusza i zawijamy całość w rulon.
  • Rulon z farszem układamy na natłuszczonej blaszce.
  • Powtarzamy powyższe czynności jeszcze dwukrotnie z pozostałymi arkuszami ciasta i pozostałym nadzieniem.
  • Gdy na blasze mamy już 3 rulony z szpinakowym farszem, smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem (ja użyłam maku białego, bo została mi jego końcówka od rogali marcińskich, dodałam też odrobinę sezamu, żeby posypki było więcej).
  • Rulony wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 30 minut.
  • Ciasto filo ze szpinakiem smakuje mi i na ciepło i na zimno, obowiązkowo z dodatkiem sosu tzatziki.

Filo ze szpinakiem

Smacznego!

Ala

Źródło przepisu: Katie Quinn Davis „What Katie ate”