Składniki:
- Ciasto filo – 9 płatów;
- Szpinak – 450 g (użyłam mrożonych liści);
- Feta – 100 g;
- Oliwki zielone – 1 łyżka;
- Orzeszki piniowe – 50 g;
- Ricotta – 250 g;
- Czosnek – 1 ząbek;
- Cebula szalotka – 2 sztuki;
- Masło – 150 g;
- Jajko – 1 sztuka;
- Sól, pieprz, oliwa, mak, sezam.
Przepis na ciasto filo ze szpinakiem:
- Na kilka godzin przed planowaną pracą wyjmujemy z zamrażarki ciasto filo, żeby zdążyło się rozmrozić.
- W tym czasie możemy przygotować nadzienie.
- Na oliwie podsmażamy drobno posiekany ząbek czosnku i szalotki.
- Rozmrażamy w garnuszku liście szpinaku z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek, doprawiamy je solą i pieprzem.
- Szpinak odstawiamy do przestudzenia.
- Na suchej patelni podprażamy orzeszki piniowe, oliwki siekamy.
- Do miski przekładamy podsmażoną szalotkę z czosnkiem, szpinak, odsączoną ricottę, rozdrobnioną fetę, oliwki oraz orzeszki piniowe, całość dokładnie mieszamy.
- W rondelku topimy masło, będziemy nim smarować płaty ciasta filo.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C i zabieramy się do zawijania.
- Rulon ciasta filo rozwijamy.
- Płaty ciasta bardzo szybko wysychają, więc najlepiej zwilżyć ręcznik kuchenny wodą i nim przykrywać arkusze ciasta, z którymi w danym momencie nie pracujemy.
- Zdejmujemy arkusz ciasta, układamy na blacie, smarujemy całą jego powierzchnię stopionym masłem i układamy na nim drugi arkusz, który również smarujemy stopionym masłem, a następnie układamy na nim trzeci arkusz ciasta.
- Nadzienie szpinakowe dzielimy w misce na trzy mniej więcej równe części.
- Jedną taką część wykładamy na ciasto filo (na te trzy płaty ciasta posmarowane masłem).
- Nadzienie wykładamy wzdłuż dłuższego boku arkusza, zostawiając od brzegu arkusza jakieś 4 cm.
- Następnie zakładamy do środka krótsze brzegi arkusza i zawijamy całość w rulon.
- Rulon z farszem układamy na natłuszczonej blaszce.
- Powtarzamy powyższe czynności jeszcze dwukrotnie z pozostałymi arkuszami ciasta i pozostałym nadzieniem.
- Gdy na blasze mamy już 3 rulony z szpinakowym farszem, smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem (ja użyłam maku białego, bo została mi jego końcówka od rogali marcińskich, dodałam też odrobinę sezamu, żeby posypki było więcej).
- Rulony wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 30 minut.
- Ciasto filo ze szpinakiem smakuje mi i na ciepło i na zimno, obowiązkowo z dodatkiem sosu tzatziki.
Smacznego!
Ala
Źródło przepisu: Katie Quinn Davis „What Katie ate”