Składniki:
Ciasto:
- Kasza gryczana (surowa) – 200 g;
- Jajka – 5 sztuk;
- Cukier brązowy (użyłam dry demerara) – 180 g;
- Mąka pszenna tortowa – 120 g;
- Masło – 150 g;
- Czekolada gorzka – 150 g;
- Żurawina suszona – 50 g;
- Orzeszki pistacjowe (w oryginalnym przepisie były ziemne) – 25 g;
- Proszek do pieczenia – 2 płaskie łyżeczki.
Polewa:
- Czekolada gorzka – 150 g.
Przepis na ciasto gryczane czekoladowe:
- Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości w posolonej wodzie, zostawiamy do wystudzenia i mielimy blenderem lub przez maszynkę.
- Orzeszki pistacjowe lub ziemne siekamy, to samo robimy z żurawiną.
- Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
- W rondelku topimy powoli masło z czekoladą, odstawiamy żeby całość troszkę przestygła.
- Jajka ubijamy z cukrem, gdy stają się puszyste dolewamy do nich stopione masło z czekoladą i ubijamy mikserem lub rózgą kuchenną.
- Następnie porcjami dokładamy zmieloną kaszę i energicznie mieszamy całość rózgą lub mikserem.
- Kolejnym etapem jest dodanie przesianej mąki z proszkiem do pieczenia, mieszamy całość.
- Na końcu wsypujemy posiekane orzechy i żurawinę, mieszamy żeby były równomiernie rozłożone w cieście.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, formę smarujemy masłem, przekładamy do niej ciasto.
- Ciasto gryczane pieczemy przez około 40 minut, sprawdzamy, czy wbity w środek ciasta patyczek jest suchy po wyciągnięciu, jeśli nie ciasto pieczemy dłużej.
- Po wyjęciu ciasta z piekarnika i jego przestudzeniu, polewamy jego wierzch stopiona czekoladą.
Smacznego!
Ala
- Przepis pochodzi z książki „Cukiernia Lidla” z przepisami Pawła Małeckiego.