Ciasto gryczane czekoladowe

Ciasto gryczane czekoladowe

Przepis na ciasto gryczane z czekoladą i orzechami (ja zrobiłam je z pistacjami) pochodzi z książki „Cukiernia Lidla” z przepisami Pawła Małeckiego. Zdecydowałam się je upiec, ponieważ jego bazą jest ugotowana i zmielona kasza gryczana, a nie gryczana mąka, co jak sądziłam przełożyło się na wilgotność ciasta. W ogóle całość jest przepyszna i równie dobrze można by to ciasto nazwać gryczanym brownie (tak dla odmiany brownie bez gryki znajduje się np. tutaj: http://bezmiksera.pl/brownie-z-maslem-orzechowym/). Zachęcam żeby zrobić psikusa i podać je tym, którzy twierdzą, że kasza gryczana jest niesmaczna, dla dzieci pewnie też się okaże ulubioną formą jej podania.

Ciasto gryczane czekoladowe - gryczane brownie
Ciasto gryczane czekoladowe – gryczane brownie

Przepis na ciasto gryczane czekoladowe – składniki:

Ciasto:

Kasza gryczana (surowa) – 200 g;

Jajka – 5 sztuk;

Cukier brązowy (użyłam demerara) – 180 g;

Mąka pszenna tortowa – 120 g;

Masło – 150 g;

Czekolada gorzka – 150 g;

Żurawina suszona – 50 g;

Orzeszki pistacjowe (w oryginalnym przepisie były ziemne) – 25 g;

Proszek do pieczenia – 2 płaskie łyżeczki.

Polewa:

Czekolada gorzka – 150 g.

Jak zrobić ciasto gryczane czekoladowe:

Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości w posolonej wodzie, zostawiamy do wystudzenia i mielimy blenderem lub przez maszynkę. Orzeszki pistacjowe lub ziemne siekamy, to samo robimy z żurawiną. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

W rondelku topimy powoli masło z czekoladą, odstawiamy żeby całość troszkę przestygła. Jajka ubijamy z cukrem, gdy stają się puszyste dolewamy do nich stopione masło z czekoladą i ubijamy mikserem lub rózgą kuchenną. Następnie porcjami dokładamy zmieloną kaszę i energicznie mieszamy całość rózgą lub mikserem. Kolejnym etapem jest dodanie przesianej mąki z proszkiem, mieszamy całość. Na końcu wsypujemy posiekane orzechy i żurawinę, mieszamy żeby były równomiernie rozłożone w cieście.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, formę smarujemy masłem, przekładamy do niej ciasto. Pieczemy je przez około 40 minut, sprawdzamy, czy wbity w środek ciasta patyczek jest suchy po wyciągnięciu, jeśli nie ciasto pieczemy dłużej.

Po wyjęciu ciasta z piekarnika i jego przestudzeniu, polewamy jego wierzch stopiona czekoladą.

Smacznego!

Ala

bezmiksera.pl


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *