Składniki:
Ciasto (proporcja na dwa blaty o średnicy 22 cm):
- Mąka tortowa – 300 g
- Cukier – 300 g (użyłam brązowego, ale może być i biały);
- Masło (stopione) lub olej – 350 g;
- Jajka – 4 sztuki;
- Marchew – 300 g;
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka;
- Soda – 0,5 łyżeczki;
- Cynamon – 1 łyżeczka;
- Przyprawa do piernika – 1 łyżeczka;
- Sól – szczypta;
- Pieprz czarny – odrobina (na czubku łyżeczki);
- Orzechy włoskie – 150 g.
Krem:
- Serek kremowy (może być Philadelphia, kanapkowy Hochlad lub Piątnica)- 400g;
- Masło – 200 g;
- Cukier puder – 200 g.
Przepis na ciasto marchewkowe:
- Marchew ścieramy na drobnych oczkach tarki.
- Jeśli będziemy piec na maśle, masło topimy i odstawiamy do przestudzenia.
- Dwóch jajek będziemy używać w całości, a dwa pozostałe rozdzielamy na żółtka i białka.
- Orzechy siekamy.
- W misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól, pieprz, cynamon, przyprawę do piernika.
- Przestudzone masło lub olej łączymy przy pomocy rózgi kuchennej z dwoma całymi jajkami i dwoma żółtkami, wlewamy całość do suchych składników – mieszamy.
- Do ciasta dodajemy tartą marchewkę – mieszamy.
- Z pozostałych 2 białek i szczypty soli ubijamy sztywną pianę, którą delikatnie łączymy z ciastem.
- Na końcu wsypujemy orzechy – całość mieszamy.
- Ciasto rozdzielamy na 2 części, każdy z blatów pieczemy przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
- Gdy blaty są już upieczone i przestudzone, zabieramy się za krem.
- Serek i masło powinny być w temperaturze pokojowej. Ucieramy masło z cukrem pudrem, a następnie dodajemy porcjami serek nie przerywając ucierania.
- Blaty przekładamy kremem i ciasto schładzamy przez 2-3 godziny w lodówce.
Smacznego!
Ala