Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Składniki:

Ciasto (proporcja na dwa blaty o średnicy 22 cm):

  • Mąka tortowa – 300 g
  • Cukier – 300 g (użyłam brązowego, ale może być i biały);
  • Masło (stopione) lub olej – 350 g;
  • Jajka – 4 sztuki;
  • Marchew – 300 g;
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka;
  • Soda – 0,5 łyżeczki;
  • Cynamon – 1 łyżeczka;
  • Przyprawa do piernika – 1 łyżeczka;
  • Sól – szczypta;
  • Pieprz czarny – odrobina (na czubku łyżeczki);
  • Orzechy włoskie – 150 g.

Krem:

  • Serek kremowy (może być Philadelphia, kanapkowy Hochlad lub Piątnica)- 400g;
  • Masło – 200 g;
  • Cukier puder – 200 g.

Przepis na ciasto marchewkowe:

  • Marchew ścieramy na drobnych oczkach tarki.
  • Jeśli będziemy piec na maśle, masło topimy i odstawiamy do przestudzenia.
  • Dwóch jajek będziemy używać w całości, a dwa pozostałe rozdzielamy na żółtka i białka.
  • Orzechy siekamy.
  • W misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól, pieprz, cynamon, przyprawę do piernika.
  • Przestudzone masło lub olej łączymy przy pomocy rózgi kuchennej z dwoma całymi jajkami i dwoma żółtkami, wlewamy całość do suchych składników – mieszamy.
  • Do ciasta dodajemy tartą marchewkę – mieszamy.
  • Z pozostałych 2 białek i szczypty soli ubijamy sztywną pianę, którą delikatnie łączymy z ciastem.
  • Na końcu wsypujemy orzechy – całość mieszamy.
  • Ciasto rozdzielamy na 2 części, każdy z blatów pieczemy przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
  • Gdy blaty są już upieczone i przestudzone, zabieramy się za krem.
  • Serek i masło powinny być w temperaturze pokojowej. Ucieramy masło z cukrem pudrem, a następnie dodajemy porcjami serek nie przerywając ucierania.
  • Blaty przekładamy kremem i ciasto schładzamy przez 2-3 godziny w lodówce.

przekładane ciasto marchewkowe

Smacznego!

Ala