Ciasto waniliowe z kandyzowanymi owocami

Ciasto waniliowe z kandyzowanymi owocami

Przepis na ciasto waniliowe z kandyzowanymi owocami – składniki:

  • Masło – 250 g;
  • Cukier puder – 200 g;
  • Mąka pszenna tortowa – 250 g;
  • Jajka – 4 sztuki (rozmiar L);
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka;
  • Owoce kandyzowane – 150 g;
  • Wanilia – 1 laska;
  • Skórka otarta z 1 cytryny;
  • Sól – szczypta.

Jak zrobić ciasto waniliowe z kandyzowanymi owocami:

  • Masło ucieramy z cukrem pudrem, miąższem z laski wanilii i szczyptą soli na puszystą masę.
  • Wciąż ucierając dodajemy kolejne jajka, a następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • Na koniec wsypujemy kandyzowane owoce oraz skórkę otartą z cytryny – mieszamy całość łyżką, żeby owoce były w miarę równo rozłożone w cieście.
  • Keksówkę smarujemy masłem, przekładamy do niej ciasto. Powierzchnię ciasta wyrównujemy łyżką.
  • Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, aż wierzch będzie złocisty, a wbity w środek patyczek, po wyjęciu będzie suchy.
  • Jeżeli ciasto będzie się za bardzo rumienić, a w środku będzie surowe, należy je przykryć pergaminem i dalej dopiekać.

Uwagi:
Ciasto waniliowe piekłam w małych, jednorazowych keksówkach. Więc czas pieczenia był krótszy niż przy pieczeniu w tradycyjnym korytku – nie podawałam go więc w minutach.

Z podanych wyżej proporcji wychodzi mniej więcej 1 litr ciasta, więc użyta do pieczenia keksówka musi mieś trochę większą pojemność, bo ciasto wyrasta.

ciasto z owocami kandyzowanymi

Smacznego!

Ala

Jeśli potrzebujesz wsparcia w analizie statystycznej, wejdź na stronę Obliczenia statystyczne