Przepis na ciasto waniliowe z kandyzowanymi owocami – składniki:
- Masło – 250 g;
- Cukier puder – 200 g;
- Mąka pszenna tortowa – 250 g;
- Jajka – 4 sztuki (rozmiar L);
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka;
- Owoce kandyzowane – 150 g;
- Wanilia – 1 laska;
- Skórka otarta z 1 cytryny;
- Sól – szczypta.
Jak zrobić ciasto waniliowe z kandyzowanymi owocami:
- Masło ucieramy z cukrem pudrem, miąższem z laski wanilii i szczyptą soli na puszystą masę.
- Wciąż ucierając dodajemy kolejne jajka, a następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Na koniec wsypujemy kandyzowane owoce oraz skórkę otartą z cytryny – mieszamy całość łyżką, żeby owoce były w miarę równo rozłożone w cieście.
- Keksówkę smarujemy masłem, przekładamy do niej ciasto. Powierzchnię ciasta wyrównujemy łyżką.
- Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, aż wierzch będzie złocisty, a wbity w środek patyczek, po wyjęciu będzie suchy.
- Jeżeli ciasto będzie się za bardzo rumienić, a w środku będzie surowe, należy je przykryć pergaminem i dalej dopiekać.
Uwagi:
Ciasto waniliowe piekłam w małych, jednorazowych keksówkach. Więc czas pieczenia był krótszy niż przy pieczeniu w tradycyjnym korytku – nie podawałam go więc w minutach.
Z podanych wyżej proporcji wychodzi mniej więcej 1 litr ciasta, więc użyta do pieczenia keksówka musi mieś trochę większą pojemność, bo ciasto wyrasta.
Smacznego!
Ala