Przepis na ciasto z winnymi śliwkami – składniki:
Ciasto:
- Mąka pszenna tortowa – 250 g;
- Kakao ciemne w proszku – 7 łyżek;
- Cukier brązowy – 300 g;
- Sól – 1 łyżeczka;
- Soda oczyszczona – 1 łyżeczka;
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka;
- Masło – 125 g;
- Woda – niepełna szklanka (ok. 230 ml);
- Jajka (rozmiar L) – 2 sztuki;
- Maślanka lub kefir – 125 ml.
Winne śliwki:
- Śliwki z łatwo odchodzącą pestką (np. węgierki) – ok. 700 g;
- Wino czerwone wytrawne – 500 ml;
- Miód (użyłam lipowego) – 4 pełne łyżki;
- Sok z 1/2 dużej cytryny;
- Liść laurowy – 2 sztuki;
- Rozmaryn (świeży) – 4 gałązki.
Polewa:
- Gorzka czekolada – 170 g;
- Masło – 4 łyżki.
Jak zrobić ciasto z winnymi śliwkami:
- Śliwki myjemy, kroimy na pół i usuwamy z nich pestki.
- Owoce wkładamy do garnka, zalewamy je winem, dodajemy miód, sok z cytryny, liście laurowe oraz rozmaryn.
- Gotujemy wszystko na małej mocy pola grzewczego (miód musi się rozpuścić, a śliwki zmięknąć).
- Śliwki odcedzamy. 1/3 śliwek zostawiamy do ułożenia na cieście, a pozostałe 2/3 kroimy na mniejsze kawałki.
- Przygotowujemy ciasto. Mąkę i kakao przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól i cukier – mieszamy.
- W garnku podgrzewamy wodę z masłem, masło musi się rozpuścić, ale całość nie powinna się zagotować. Odstawiamy wodę z masłem do przestygnięcia.
- Do mniejszej miski wlewamy maślankę, wbijamy do niej jajka, całość ubijamy przez chwilę rózgą kuchenną.
- Do miski z suchymi składnikami wlewamy wodę z roztopionym masłem oraz jajka z maślanką – całość mieszamy łyżką lub rózgą aż do momentu uzyskania gładkiego ciasta.
- Dno formy do pieczenia wykładamy pergaminem, na pergamin wykładamy pokrojone śliwki. Na owoce wylewamy ciasto.
- Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 50- 60 minut (do suchego patyczka).
- Upieczone ciasto obkrawamy nożem i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
- Na wierzchu ciasta układamy pozostałe połówki śliwek.
- Całość polewamy roztopioną wraz z masłem czekoladą (Do małego garnuszka lub miski wkładamy połamaną czekoladę, dodajemy masło. Całość ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą – dno miseczki z czekoladą nie może stykać się z wrzątkiem. Czekoladę z masłem mieszamy od czasu do czasu w trakcie rozpuszczania, polewę wylewamy na ciasto zaraz po rozpuszczeniu.).
Smacznego!
Ala
Uwagi:
Przepis na śliwki gotowane w czerwonym winie z dodatkiem miodu i rozmarynu pochodzi z magazynu kulinarnego „Kukbuk”: nr 11 wrzesień/październik 2014.