Creme brulee

Creme brulee

Składniki (na 6 porcji):

  • Śmietanka tortowa 36% – 500 g;
  • Żółtka – 6 sztuk;
  • Cukier biały – 85 g;
  • Wanilia – 1 laska;
  • Cukier (do karmelizowania) – 6 łyżek.

Przepis na creme brulee:

  • Śmietankę wlewamy do garnuszka z grubym dnem, dodajemy do niej 85 g cukru i ziarenka z 1 laki wanilii.
  • Całość podgrzewamy bardzo powoli aż do zagotowania, a następnie odstawiamy do przestudzenia na kilka minut.
  • W tym czasie ubijamy delikatnie żółtka, ale uwaga – nie mają być puszyste!!! Masa żółtkowa ma być płynna i mieć jednolitą konsystencję.
  • Następnie niewielkimi porcjami dodajemy śmietankę do żółtek, cały czas mieszając (ale nie ubijać, żeby nie napowietrzyć naszej masy!).
  • Krem powinien być gładki i nienapowietrzony. Następnie przelewamy go przez sitko, żeby pozbyć się ewentualnych grudek.
  • Kolejnym etapem jest przełożenie kremu do foremek. Każdą foremkę po napełnieniu kremem dobrze jest uderzyć o blat kilka razy w celu usunięcia ewentualnych pęcherzyków powietrza.
  • Tak przygotowany brulee wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni C i pieczemy przez 50-60 minut.
  • Krem powinien być ścięty. Po wyjęciu z piekarnika schładzamy deser w lodówce przez około 5 godzin lub dłużej (na przykład całą noc).
  • Przed podaniem każdą porcję posypujemy równomiernie łyżką cukru, który karmelizujemy przy pomocy palnika.
  • Ja posypuję creme brulee najpierw łyżeczką cukru brązowego, a na jego wierzch sypię łyżeczkę białego.
  • Teraz pozostaje zrobienie kawy i dostanie się przez kruchą karmelową skorupkę do śmietankowego kremu.
  • Creme brulee można przed podaniem posypać świeżo mielonym pieprzem – polecam.

creme brulee 1

Smacznego!

Ala