Cukinia zapiekana z parmezanem – składniki:
- Cukinia – 2 średnie sztuki;
- Parmezan – 30 g;
- Suszony czosnek – 1/2 łyżeczki;
- Suszony tymianek – 1 łyżeczka;
- Świeżo mielony czarny pieprz – nie za dużo – dosłownie 3 razy przekręciłam młynkiem;
- Oliwa z oliwek;
- Sól grubo mielona – do smaku (soliłam cukinie po upieczeniu).
Cukinia zapiekana z parmezanem – przygotowanie:
- Cukinie myjemy, odkrawamy z nich końcówki, warzywo kroimy wzdłuż na ćwiartki. Przy pomocy ostrej łyżeczki usuwamy z cukinii pestki, wszystkie ćwiartki kroimy na słupki.
- Cukiniowe słupki układamy skórką w dół na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia. W miseczce mieszamy tarty parmezan, czosnek granulowany, suszony tymianek i pieprz. Cukinie spryskujemy oliwą w sprayu, lub nakładamy oliwę pędzelkiem. Następnie posypujemy je mieszanką parmezanu i przypraw.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C i zapiekamy kawałki cukinii przez około 20 minut. Cukinia powinna zmięknąć, a parmezan delikatnie się zezłocić. W trakcie pieczenia możemy przestawić grzałkę z funkcji góra-dół tylko na górną grzałkę.
- Danie podajemy bezpośrednio po upieczeniu i solimy do smaku (można też trochę soli dodać do mieszanki parmezanu i przypraw jeszcze przed pieczeniem, a potem ewentualnie dosolić do smaku).
Smacznego!
Ala