Cukinia zapiekana z parmezanem

Cukinia zapiekana z parmezanem

Cukinia zapiekana z parmezanem – składniki:

  • Cukinia – 2 średnie sztuki;
  • Parmezan – 30 g;
  • Suszony czosnek – 1/2 łyżeczki;
  • Suszony tymianek – 1 łyżeczka;
  • Świeżo mielony czarny pieprz – nie za dużo – dosłownie 3 razy przekręciłam młynkiem;
  • Oliwa z oliwek;
  • Sól grubo mielona – do smaku (soliłam cukinie po upieczeniu).

Cukinia zapiekana z parmezanem – przygotowanie:

  • Cukinie myjemy, odkrawamy z nich końcówki, warzywo kroimy wzdłuż na ćwiartki. Przy pomocy ostrej łyżeczki usuwamy z cukinii pestki, wszystkie ćwiartki kroimy na słupki.
  • Cukiniowe słupki układamy skórką w dół na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia. W miseczce mieszamy tarty parmezan, czosnek granulowany, suszony tymianek i pieprz. Cukinie spryskujemy oliwą w sprayu, lub nakładamy oliwę pędzelkiem. Następnie posypujemy je mieszanką parmezanu i przypraw.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C i zapiekamy kawałki cukinii przez około 20 minut. Cukinia powinna zmięknąć, a parmezan delikatnie się zezłocić. W trakcie pieczenia możemy przestawić grzałkę z funkcji góra-dół tylko na górną grzałkę.
  • Danie podajemy bezpośrednio po upieczeniu i solimy do smaku (można też trochę soli dodać do mieszanki parmezanu i przypraw jeszcze przed pieczeniem, a potem ewentualnie dosolić do smaku).

pieczona cukinia

Smacznego!

Ala