Domowe amerykanki

Domowe amerykanki

Składniki:

  • Mąka pszenna tortowa – 900 g;
  • Amoniak – 30 g;
  • Cukier biały – 300 g;
  • Jajka (rozmiar L) – 4 sztuki;
  • Mleko – 500 ml;
  • Masło – 150 g.

Przepis na domowe amerykanki:

  • Masło ucieramy z cukrem na gładką masę, następnie dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając.
  • Z przygotowanego 0,5 litra mleka odlewamy niecałą szklankę i mieszamy z amoniakiem.
  • Do utartego z cukrem i jajkami masła dodajemy partiami mąkę cały czas ucierając.
  • Ciasto dość szybko robi się gęste, gdy będzie nam już trudno ucierać rozrzedzamy je mlekiem.
  • Na sam koniec dodajemy odlane wcześniej mleko wymieszane z amoniakiem i starannie łączymy, żeby amoniak był rozprowadzony w całej masie ciasta.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
  • Blachę, a najlepiej przynajmniej dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia.
  • Ciasto nakładamy na blaszkę przy użyciu łyżki stołowej, dbamy o pozostawienie dużych odstępów pomiędzy ciastkami, ponieważ amerykanki rosną jak szalone.
  • Ja na dużą blaszkę (taką dołączaną firmowo do piekarnika) nakładałam 6 porcji ciasta.
  • Amerykanki pieczemy około 20 minut. Wypukła część ciastek ma być delikatnie złotawa.
  • Amerykanki wyjmujemy do przestygnięcia, gdy będą jeszcze delikatnie ciepłe (ale nie gorące) obficie je lukrujemy (płaską powierzchnię).

ciastka amerykanki

Smacznego!

Ala