Składniki:
- Mąka pszenna tortowa – 900 g;
- Amoniak – 30 g;
- Cukier biały – 300 g;
- Jajka (rozmiar L) – 4 sztuki;
- Mleko – 500 ml;
- Masło – 150 g.
Przepis na domowe amerykanki:
- Masło ucieramy z cukrem na gładką masę, następnie dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając.
- Z przygotowanego 0,5 litra mleka odlewamy niecałą szklankę i mieszamy z amoniakiem.
- Do utartego z cukrem i jajkami masła dodajemy partiami mąkę cały czas ucierając.
- Ciasto dość szybko robi się gęste, gdy będzie nam już trudno ucierać rozrzedzamy je mlekiem.
- Na sam koniec dodajemy odlane wcześniej mleko wymieszane z amoniakiem i starannie łączymy, żeby amoniak był rozprowadzony w całej masie ciasta.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
- Blachę, a najlepiej przynajmniej dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia.
- Ciasto nakładamy na blaszkę przy użyciu łyżki stołowej, dbamy o pozostawienie dużych odstępów pomiędzy ciastkami, ponieważ amerykanki rosną jak szalone.
- Ja na dużą blaszkę (taką dołączaną firmowo do piekarnika) nakładałam 6 porcji ciasta.
- Amerykanki pieczemy około 20 minut. Wypukła część ciastek ma być delikatnie złotawa.
- Amerykanki wyjmujemy do przestygnięcia, gdy będą jeszcze delikatnie ciepłe (ale nie gorące) obficie je lukrujemy (płaską powierzchnię).
Smacznego!
Ala