Składniki:
- Filety z dorsza bez skóry – 500 g;
- Płatki migdałowe – 100 g;
- Jajko – 2 sztuki;
- Mleko – 2 łyżki;
- Sól, pieprz cytrynowy, mąka pszenna, oliwa.
Dorsz w płatkach migdałowych – wykonanie:
- Filety myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Przyprawiamy je solą oraz pieprzem cytrynowym i wstawiamy na 30 minut do lodówki.
- Do miseczki wbijamy dwa jajka i roztrzepujemy je z dodatkiem mleka oraz małą szczyptą soli.
- Do dwóch kolejnych miseczek wsypujemy mąkę oraz płatki migdałowe.
- Rozgrzewamy tłuszcz na patelni.
- Rybę panierujemy z obu stron w mące, następnie przenosimy do jajka i zanurzamy w nim obie jej strony.
- Po jajku przenosimy dorsza ponownie do miseczki z mąką, gdzie panierujemy w niej jedną stronę ryby, a drugą panierujemy w płatkach migdałowych (dociskając delikatnie rybę, żeby cała strona oblepiła się płatkami).
- Tak przygotowany kawałek dorsza przenosimy na rozgrzany tłuszcz i obsmażamy najpierw od strony migdałów, a następnie od strony mąki (jeśli potrzebujesz dobrej patelni, sprawdź tę ofertę).
- Dorsz w płatkach migdałowych smakuje najlepiej podany prosto z patelni.
Smacznego!
Ala