Dorsz w płatkach migdałowych

Dorsz w płatkach migdałowych

Składniki:

  • Filety z dorsza bez skóry – 500 g;
  • Płatki migdałowe – 100 g;
  • Jajko – 2 sztuki;
  • Mleko – 2 łyżki;
  • Sól, pieprz cytrynowy, mąka pszenna, oliwa.

 

Dorsz w płatkach migdałowych – wykonanie:

  • Filety myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  • Przyprawiamy je solą oraz pieprzem cytrynowym i wstawiamy na 30 minut do lodówki.
  • Do miseczki wbijamy dwa jajka i roztrzepujemy je z dodatkiem mleka oraz małą szczyptą soli.
  • Do dwóch kolejnych miseczek wsypujemy mąkę oraz płatki migdałowe.
  • Rozgrzewamy tłuszcz na patelni.
  • Rybę panierujemy z obu stron w mące, następnie przenosimy do jajka i zanurzamy w nim obie jej strony.
  • Po jajku przenosimy dorsza ponownie do miseczki z mąką, gdzie panierujemy w niej jedną stronę ryby, a drugą panierujemy w płatkach migdałowych (dociskając delikatnie rybę, żeby cała strona oblepiła się płatkami).
  • Tak przygotowany kawałek dorsza przenosimy na rozgrzany tłuszcz i obsmażamy najpierw od strony migdałów, a następnie od strony mąki.
  • Dorsz w płatkach migdałowych smakuje najlepiej podany prosto z patelni.

Smacznego!

Ala