Składniki:
Drożdżówka:
- Drożdże świeże – 50 g;
- Cukier biały – 100 g;
- Masło – 100 g;
- Mleko – 200 ml;
- Jajka całe (rozmiar L) – 4 sztuki;
- Żółtka (rozmiar L) – 2 sztuki;
- Mąka pszenna (użyłam luksusowej – typ 550) – 650 g;
- Rabarbar – 300 g;
- Cukier brązowy – 2 łyżki;
- Maliny – 300 g;
- Sól – szczypta.
Kruszonka:
- Cukier biały – 150 g;
- Masło – 150 g;
- Mąka pszenna (użyłam uniwersalnej – typ 480, ale może być dowolna) – 280 g;
- Płatki migdałowe – 75 g.
Drożdżówka z rabarbarem i malinami – wykonanie:
- Drożdże rozkruszamy do miski, zasypujemy dwiema łyżkami cukru i czekamy aż się rozpuszczą.
- Podgrzewamy mleko (powinno być letnie).
- Topimy masło i odstawiamy do przestudzenia.
- Owoce myjemy i osuszamy, rabarbar obieramy i kroimy na około 1 cm kawałki i mieszamy z 2 łyżkami brązowego cukru.
- Do rozpuszczonych drożdży dodajemy szczyptę soli, ciepłe mleko i około 100 g mąki, ciasto wstępne mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).
- Do garnka wlewamy wrzątek, nad wrzątkiem ustawiamy miskę.
- Do miski wbijamy 4 całe jajka i 2 żółtka, dodajemy do nich pozostałą część cukru i ubijamy aż cukier się rozpuści.
- Wyrośnięte ciasto wstępne zbijamy łyżką, dodajemy do niego rozpuszczone masło, ubite z cukrem jajka, mieszamy.
- Następnie wsypujemy partiami mąkę, energicznie wyrabiając ciasto.
- Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
- Po tym czasie zbijamy ciasto w celu odgazowania i wykładamy ja na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
- Na ciasto wykładamy owoce.
- W misce po cieście drożdżowym przygotowujemy kruszonkę (na ściankach miski zawsze zostaje trochę ciasta, które zagniatamy wraz z pozostałymi składnikami kruszonki, dzięki czemu ma ona inną konsystencję niż ta do kruchych ciast i nie spada z drożdżówki podczas krojenia).
- Kruszonka – masło, cukier, mąkę pszenną i resztki drożdżowego ciasta zagniatamy i „turlamy” w palcach formując kruszonkę.
- Na koniec mieszamy kruszonkę z płatkami migdałowymi, całość wysypujemy na warstwę owoców.
- Drożdżówkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 min do wyrośnięcia.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Drożdżówkę pieczemy około 30 minut.
Drożdżówka z rabarbarem i malinami – uwagi:
Do upieczenia placka drożdżowego z podanych wyżej proporcji użyłam blaszki o wymiarach 23 cm x 35 cm. Jeśli nie lubicie bardzo wysokiej drożdżówki możecie śmiało użyć trochę większej blaszki.
Smacznego!
Ala