Składniki (na 12 drożdżówek):
Ciasto drożdżowe:
- Drożdże świeże – 30 g;
- Mleko 3,2% lub 2% – 250 ml;
- Cukier – 3 łyżki;
- Jajko (rozmiar L) – 1 sztuka;
- Żółtka (rozmiar L) – 2 sztuki;
- Masło – 100 g;
- Mąka pszenna typ 650 – 350g (można użyć też mąki typ 550, ale będzie trzeba dodać jej trochę więcej ok. 450 g);
- Sól – szczypta;
Budyń:
- Budyń na 500 ml mleka – 1 opakowanie (smak dowolny, jednak polecam klasykę – śmietankowy lub waniliowy);
- Mleko – 400 ml;
- Cukier – 2 łyżki;
- Cukier puder – do posypania gotowych drożdżówek.
Przepis na drożdżówki z budyniem domowej roboty:
- Drożdże rozkruszamy do miski, wsypujemy cukier i czekamy aż się rozpuszczą.
- Podgrzewamy mleko do temperatury ok 40 stopni C.
- Mleko wlewamy do rozczynionych drożdży, wsypujemy 5 łyżek mąki – mieszamy. Następnie przykrywamy miskę ściereczką i czekamy aż ciasto wstępne podwoi swoją objętość.
- Masło topimy i odstawiamy, żeby przestygło.
- Do ciasta wstępnego dodajemy przestudzone masło, dwa żółtka, jedno jajko w całości, szczyptę soli, pozostałą mąkę – wyrabiamy energicznie elastyczne ciasto.
- Po wyrobieniu ponownie przykrywamy miskę, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż ciasto podwoi swoją objętość.
- Przygotowujemy budyń.
- Podgrzewamy 250 ml mleka, w pozostałych 150 ml zimnego mleka rozprowadzamy cukier oraz proszek budyniowy.
- Tak przygotowany roztwór wlewamy do zaczynającego się gotować mleka – mieszamy do ponownego zagotowania i zgęstnienia.
- Budyń odstawiamy do wystudzenia mieszając go co jakiś czas.
- Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
- Wyrośnięte ciasto drożdżowe zbijamy, a następnie dzielimy na 12 części.
- Ręce natłuszczamy olejem lub masłem i każdą część ciasta formujemy w okrągły placuszek, w którym robimy wgłębienie.
- Do wgłębienia nakładamy budyń. Pamiętajmy, żeby między drożdżówkami na blasze zachować odstępy, bo bardzo wyrastają.
- Drożdżówki z budyniem pieczemy około 20 minut (blachy wkładałam osobno). Gotowe drożdżówki można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Ala