Drożdżówki z budyniem domowej roboty

Drożdżówki z budyniem domowej roboty

Składniki (na 12 drożdżówek):

Ciasto drożdżowe:

  • Drożdże świeże – 30 g;
  • Mleko 3,2% lub 2% – 250 ml;
  • Cukier – 3 łyżki;
  • Jajko (rozmiar L) – 1 sztuka;
  • Żółtka (rozmiar L) – 2 sztuki;
  • Masło – 100 g;
  • Mąka pszenna typ 650 – 350g (można użyć też mąki typ 550, ale będzie trzeba dodać jej trochę więcej ok. 450 g);
  • Sól – szczypta;

Budyń:

  • Budyń na 500 ml mleka – 1 opakowanie (smak dowolny, jednak polecam klasykę – śmietankowy lub waniliowy);
  • Mleko – 400 ml;
  • Cukier – 2 łyżki;
  • Cukier puder – do posypania gotowych drożdżówek.

Przepis na drożdżówki z budyniem domowej roboty:

  • Drożdże rozkruszamy do miski, wsypujemy cukier i czekamy aż się rozpuszczą.
  • Podgrzewamy mleko do temperatury ok 40 stopni C.
  • Mleko wlewamy do rozczynionych drożdży, wsypujemy 5 łyżek mąki – mieszamy. Następnie przykrywamy miskę ściereczką i czekamy aż ciasto wstępne podwoi swoją objętość.
  • Masło topimy i odstawiamy, żeby przestygło.
  • Do ciasta wstępnego dodajemy przestudzone masło, dwa żółtka, jedno jajko w całości, szczyptę soli, pozostałą mąkę – wyrabiamy energicznie elastyczne ciasto.
  • Po wyrobieniu ponownie przykrywamy miskę, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż ciasto podwoi swoją objętość.
  • Przygotowujemy budyń.
  • Podgrzewamy 250 ml mleka, w pozostałych 150 ml zimnego mleka rozprowadzamy cukier oraz proszek budyniowy.
  • Tak przygotowany roztwór wlewamy do zaczynającego się gotować mleka – mieszamy do ponownego zagotowania i zgęstnienia.
  • Budyń odstawiamy do wystudzenia mieszając go co jakiś czas.
  • Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
  • Wyrośnięte ciasto drożdżowe zbijamy, a następnie dzielimy na 12 części.
  • Ręce natłuszczamy olejem lub masłem i każdą część ciasta formujemy w okrągły placuszek, w którym robimy wgłębienie.
  • Do wgłębienia nakładamy budyń. Pamiętajmy, żeby między drożdżówkami na blasze zachować odstępy, bo bardzo wyrastają.
  • Drożdżówki z budyniem pieczemy około 20 minut (blachy wkładałam osobno). Gotowe drożdżówki można posypać cukrem pudrem.

domowe drożdżówki z budyniem

Smacznego!

Ala