Drożdżówki domowe

Drożdżówki z budyniem domowej roboty

Drożdżówki z budyniem domowej roboty

Zrobiłam dziś niespodziankę dzieciom i w czasie ich szalonej zabawy upiekłam drożdżówki z budyniem. Skoro z dwunastu drożdżówek zostały dwie, wypiek mogę uznać za udany. Do drożdżówek można przygotować budyń w ulubionym smaku, ja postawiłam na klasykę i użyłam budyniu śmietankowego. Trzeba jedynie pamiętać, żeby do budyniu użyć mniej mleka, bo powinien mieć trochę gęstszą konsystencję.

Drożdżówki z budyniem
Domowe drożdżówki z budyniem

Przepis na domowe drożdżówki z budyniem (12 sztuk):

Ciasto drożdżowe:

  • Drożdże świeże – 30 g;
  • Mleko 3,2% lub 2% – 250 ml;
  • Cukier – 3 łyżki;
  • Jajko (rozmiar L) – 1 sztuka
  • Żółtka (rozmiar L) – 2 sztuki;
  • Masło – 100 g;
  • Mąka pszenna typ 650 – 350g (można użyć też mąki typ 550, ale będzie trzeba dodać jej trochę więcej ok. 450 g);
  • Sól – szczypta;

Budyń:

  • Budyń na 500 ml mleka – 1 opakowanie (smak dowolny, jednak polecam klasykę – śmietankowy lub waniliowy);
  • Mleko – 400 ml;
  • Cukier – 2 łyżki;
  • Cukier puder – do posypania gotowych drożdżówek.

Czytaj dalej – jak zrobić domowe drożdżówki z budyniem:


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *