Składniki:
- Jagody – 2 kg;
- Cukier – 1,6 kg.
Przepis na dżem jagodowy:
- Jagody myjemy, zostawiamy na sitku/durszlaku do odcieknięcia.
- Owoce umieszczamy w garnku, wsypujemy do nich połowę porcji cukru, mieszamy chwilę i podgrzewamy aż do momentu zagotowanie. Gotujemy całość na małym ogniu przez 10 minut, następnie wyłączamy.
- Gdy owoce „staną”, czyli przestaną wrzeć i powierzchnia dżemu się uspokoi, dosypujemy drugą część cukru i znów podgrzewamy całość do zagotowania, a następnie gotujemy przez 10 minut od czasu do czasu mieszając.
- Po 10 minutach gotowania wyłączamy – ot i cała filozofia, dżem mamy gotowy.
Przygotowanie słoików:
Umyte i wytarte słoiki wstawiamy do zimnego piekarnika i nastawiamy grzanie na 130 stopni C. Gdy piekarnik wraz z umieszczonymi w nim słoikami osiągnie tę temperaturę, wyjmujemy słoiki (koniecznie załóżcie rękawice, żeby się nie poparzyć). Gorące słoiki napełniamy gorącym dżemem i szczelnie zakręcamy. Ze względu na dużą zawartość cukru, pasteryzacja nie jest niezbędna, ale jeśli chcecie mieć pewność, że na jagodach nie pojawi się pleśń, można dżem spasteryzować.
Pasteryzowanie w piekarniku:
Zakręcone szczelnie słoiki z gorącym dżemem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130 stopni C na 20 minut, po tym czasie piekarnik wyłączamy i zostawiamy w nim słoiki aż do wystudzenia.
Smacznego!
Ala