Przepis na dżem truskawkowy z miodem i tymiankiem:
- Truskawki – 1 kg;
- Miód naturalny – 250 g;
- Sok z 1/2 cytryny;
- Tymianek świeży – 1/3 szklanki oberwanych listków.
Jak zrobić dżem truskawkowy z miodem i tymiankiem:
- Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki. Owoce kroimy na połówki lub ćwiartki i przekładamy do rondla.
- Do owoców dodajemy miód, sok z połowy cytryny i oberwane listki tymianku. Całość powolutku przesmażamy.
- Ja doprowadziłam zawartość rondla do wrzenia na „trójce” w 9-stopniowej skali płyty grzewczej, a następnie przez 30 minut przesmażałam dżem na „dwójce”.
- Zostawiłam owoce do całkowitego wystudzenia, a następnie znów doprowadziłam do wrzenia i przez kolejne 30 minut podgrzewałam dżem na „dwójce”.
- Gorący dżem przekładamy do gorących słoiczków i pasteryzujemy.
Uwagi:
- Pasteryzacja w piekarniku – umyte i suche słoiki wstawiamy do zimnego piekarnika i rozgrzewamy go do 130 stopni C. Do gorących słoików przekładamy gorący dżem lub konfiturę, zakręcamy i wstawiamy ponownie do piekarnika. Słoiczki trzymamy w temperaturze 130 stopni C przez 20-30 minut.
Smacznego!
Ala
Źródło przepisu: Belgia od kuchni