Dżem żurawinowy

Dżem żurawinowy

Składniki:

  • Żurawina świeża – 500 g;
  • Cukier biały – 500 g;
  • Woda – 500 ml.

 

Przepis na dżem żurawinowy:

  • Do rondla o dużej średnicy dna wlewamy wodę, dodajemy żurawinę oraz cukier.
  • Całość podgrzewamy na niewielkim ogniu, mieszamy aż cukier się rozpuści.
  • Po rozpuszczeniu cukru zwiększamy płomień pod rondlem i gotujemy dżem, aż zacznie gęstnieć.
  • Gotowy gorący dżem przekładamy do słoiczków.
  • Jeśli planujemy zużyć dżem do jakiegoś konkretnego dania w przeciągu tygodnia, nie trzeba go pasteryzować.
  • Jeżeli robimy dżem żurawinowy z myślą o nieszybkim zużyciu lub większą jego ilość, można spasteryzować go w piekarniku.
  • Czyste i suche słoiczki ustawiamy na blasze i wkładamy do zimnego piekarnika. Nastawiamy grzanie piekarnika na 130 stopni C i kiedy wraz z umieszczonymi w nim słoiczkami osiągnie on tę temperaturę, wyjmujemy słoiczki.
  • Napełniamy je gorącym dżemem i zakręcamy.
  • Słoiki wstawiamy ponownie do piekarnika i trzymamy je w temp. 130 stopni przez około 25 minut.

Dżem żurawinowy

Smacznego!

Ala

Źródło przepisu: Lawson N.: Nigella ucztuje. Wydawnictwo Filo 2013.