Składniki:
- Żurawina świeża – 500 g;
- Cukier biały – 500 g;
- Woda – 500 ml.
Przepis na dżem żurawinowy:
- Do rondla o dużej średnicy dna wlewamy wodę, dodajemy żurawinę oraz cukier.
- Całość podgrzewamy na niewielkim ogniu, mieszamy aż cukier się rozpuści.
- Po rozpuszczeniu cukru zwiększamy płomień pod rondlem i gotujemy dżem, aż zacznie gęstnieć.
- Gotowy gorący dżem przekładamy do słoiczków.
- Jeśli planujemy zużyć dżem do jakiegoś konkretnego dania w przeciągu tygodnia, nie trzeba go pasteryzować.
- Jeżeli robimy dżem żurawinowy z myślą o nieszybkim zużyciu lub większą jego ilość, można spasteryzować go w piekarniku.
- Czyste i suche słoiczki ustawiamy na blasze i wkładamy do zimnego piekarnika. Nastawiamy grzanie piekarnika na 130 stopni C i kiedy wraz z umieszczonymi w nim słoiczkami osiągnie on tę temperaturę, wyjmujemy słoiczki.
- Napełniamy je gorącym dżemem i zakręcamy.
- Słoiki wstawiamy ponownie do piekarnika i trzymamy je w temp. 130 stopni przez około 25 minut.
Smacznego!
Ala
Źródło przepisu: Lawson N.: Nigella ucztuje. Wydawnictwo Filo 2013.