Fasolka szparagowa w pomidorach – składniki:
- Fasolka szparagowa żółta lub zielona – 1 kg;
- Pomidory (najlepiej bawole serca lub malinowe) – 2 duże (im bardziej włóknista fasolka, tym więcej pomidorów będzie potrzebnych do jej uduszenia do miękkości);
- Cebula – 1 duża;
- Czosnek – 2 ząbki;
- Oliwki – garść;
- Oliwa, sól, cynamon, świeże oregano.
Przepis na fasolkę szparagowa w pomidorach:
- Fasolkę szparagową obieramy i myjemy;
- Rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią cebulę i podsmażamy;
- Kiedy cebula jest szklista dodajemy posiekany drobno czosnek i przesmażamy całość chwilę;
- Pomidory ścieramy na tarce wraz ze skórką (oczka w kształcie gwiazdek, jak do puree z buraczków);
- Następnie dodajemy na patelnię fasolkę i starte na tarce pomidory;
- Całość przyprawiamy solą (na początek dobre 2 łyżeczki) i dwiema szczyptami cynamonu – dusimy pod przykryciem aż fasolka będzie miękka;
- Jeśli fasolka nie chce zmięknąć można dodać wodę, ale ja polecam starcie kolejnego pomidora, żeby było więcej soku;
- Miękką fasolkę doprawiamy ewentualnie solą, posypujemy oliwkami i świeżym oregano.
Źródło przepisu:
Smacznego!
Ala