Fasolka szparagowa w pomidorach

Fasolka szparagowa w pomidorach

Fasolka szparagowa w pomidorach – składniki:

  • Fasolka szparagowa żółta lub zielona – 1 kg;
  • Pomidory (najlepiej bawole serca lub malinowe) – 2 duże (im bardziej włóknista fasolka, tym więcej pomidorów będzie potrzebnych do jej uduszenia do miękkości);
  • Cebula – 1 duża;
  • Czosnek – 2 ząbki;
  • Oliwki – garść;
  • Oliwa, sól, cynamon, świeże oregano.

Przepis na fasolkę szparagowa w pomidorach:

  • Fasolkę szparagową obieramy i myjemy;
  • Rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią cebulę i podsmażamy;
  • Kiedy cebula jest szklista dodajemy posiekany drobno czosnek i przesmażamy całość chwilę;
  • Pomidory ścieramy na tarce wraz ze skórką (oczka w kształcie gwiazdek, jak do puree z buraczków);
  • Następnie dodajemy na patelnię fasolkę i starte na tarce pomidory;
  • Całość przyprawiamy solą (na początek dobre 2 łyżeczki) i dwiema szczyptami cynamonu – dusimy pod przykryciem aż fasolka będzie miękka;
  • Jeśli fasolka nie chce zmięknąć można dodać wodę, ale ja polecam starcie kolejnego pomidora, żeby było więcej soku;
  • Miękką fasolkę doprawiamy ewentualnie solą, posypujemy oliwkami i świeżym oregano.

fasolka szparagowa po grecku

Źródło przepisu:

Smacznego!

Ala