Faworki na krupczatce

Faworki na krupczatce

Składniki:

  • 10 jajek (3 całe + 7 żółtek);
  • 250 g kwaśnej śmietany;
  • 2 łyżki spirytusu;
  • 2 łyżki stopionego masła;
  • 4,5 szklanki mąki krupczatki;
  • szczypta soli;
  • tłuszcz do smażenia (może być smalec, może olej rzepakowy – jak kto woli).

Przepis na faworki na krupczatce:

  • Mąkę krupczatkę należy przesiać do miski.
  • W drugiej misce rozbijamy delikatnie trzepaczką rózgową jajka i żółtka.
  • Mieszamy to ze śmietaną, stopionym masłem, spirytusem i solą, aż konsystencja będzie jednorodna.
  • Wlewamy masę jajeczną do miski z przesianą mąką.
  • Wyrabiamy gładkie ciasto
  • Następnie za pomącą drewnianej pałki do ucierania lub ewentualnie własnych pięści tłuczemy ciasto, żeby wbić w nie jak najwięcej powietrza (świetne na wyładowanie złości).
  • Przykrywamy ciasto ściereczką i odkładamy w chłodne miejsce na około godzinę. Pamiętajmy, że faworkowe ciasto lubi sobie trochę odpocząć.
  • Jeśli solidnie udało nam się zbić ciasto, po jego przekrojeniu powinno być widać dziurki od pęcherzyków powietrza.
  • Dzielimy nasze ciasto na 4 części. Jedną z nich rozwałkowujemy, a 3 pozostałe przykrywamy ściereczką, żeby nie obeschły.
  • Po rozwałkowaniu przycinamy ciasto radełkiem w kwadrat lub prostokąt. Następnie dzielimy ciasto na paski, na środku każdego robimy radełkiem nacięcie.
  • Przekładamy jeden koniec ciasta przez nacięcie formując chruściki.
  • Faworki smażymy w głębokim tłuszczu.
  • Gdy uzyskają piękną złotą barwę, wyjmujemy je z tłuszczu i osączamy na ręczniku papierowym.
  • Jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze pudrze.

Smacznego!

Ala