Faworki na śmietance

Faworki na śmietance

Przepis na faworki na śmietance – składniki:

  • Mąka pszenna typ 500 (użyłam poznańskiej) – 470 g + do podsypania;
  • Jaja (rozmiar L) – 4 sztuki;
  • Masło – 3 łyżki;
  • Śmietanka kremówka (30%) – 125 ml;
  • Sól – szczypta;
  • Olej – do smażenia;
  • Cukier puder – do posypania.

Jak zrobić faworki na śmietance:

  • Masło topimy, zdejmujemy z wierzchu piankę i wlewamy do miski.
  • Do masła wlewamy kremówkę, wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i wsypujemy mąkę – zagniatamy elastyczne ciasto.
  • Ciasto przykrywamy i schładzamy w lodówce przez 30 minut.
  • Stolnicę lub blat posypujemy cienką warstwą mąki.
  • Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną zostawiamy przykrytą, a drugą rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm, przycinamy ciasto w kwadrat lub prostokąt.
  • Radełkiem tniemy paski ciasta o szerokości 2,5-3 cm i wysokości ok. 8 cm.
  • Na środku każdego paseczka robimy pionowe nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec paska – formujemy chruściki. Te same czynności powtarzamy z pozostałym ciastem.
  • Wlewamy olej do głębokiej patelni (staram się, żeby warstwa oleju miała ok. 2,5 cm głębokości), podgrzewamy.
  • Gdy tłuszcz jest już porządnie rozgrzany smażymy faworki z obu stron na złoty kolor.
  • Po smażeniu wykładamy je na ręcznik papierowy i najlepiej jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze pudrze.

chruściki na smietance

Literatura:

Zawadzka W.: Kucharka Litewska. Wydawnictwo Pojezierze, Olsztyn 1985.

Smacznego!

Ala

Jeśli potrzebujesz wsparcia w analizie statystycznej, wejdź na stronę Obliczenia statystyczne