Przepis na faworki na śmietance – składniki:
- Mąka pszenna typ 500 (użyłam poznańskiej) – 470 g + do podsypania;
- Jaja (rozmiar L) – 4 sztuki;
- Masło – 3 łyżki;
- Śmietanka kremówka (30%) – 125 ml;
- Sól – szczypta;
- Olej – do smażenia;
- Cukier puder – do posypania.
Jak zrobić faworki na śmietance:
- Masło topimy, zdejmujemy z wierzchu piankę i wlewamy do miski.
- Do masła wlewamy kremówkę, wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i wsypujemy mąkę – zagniatamy elastyczne ciasto.
- Ciasto przykrywamy i schładzamy w lodówce przez 30 minut.
- Stolnicę lub blat posypujemy cienką warstwą mąki.
- Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną zostawiamy przykrytą, a drugą rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm, przycinamy ciasto w kwadrat lub prostokąt.
- Radełkiem tniemy paski ciasta o szerokości 2,5-3 cm i wysokości ok. 8 cm.
- Na środku każdego paseczka robimy pionowe nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec paska – formujemy chruściki. Te same czynności powtarzamy z pozostałym ciastem.
- Wlewamy olej do głębokiej patelni (staram się, żeby warstwa oleju miała ok. 2,5 cm głębokości), podgrzewamy.
- Gdy tłuszcz jest już porządnie rozgrzany smażymy faworki z obu stron na złoty kolor.
- Po smażeniu wykładamy je na ręcznik papierowy i najlepiej jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze pudrze.
Literatura:
Zawadzka W.: Kucharka Litewska. Wydawnictwo Pojezierze, Olsztyn 1985.
Smacznego!
Ala