Filet z piersi kurczaka z musztardą

Filet z piersi kurczaka z musztardą

Składniki:

  • Filety z piersi kurczaka – 500 g;
  • Musztarda – 1 łyżka;
  • Oliwa z oliwek lub olej – 1 łyżka + do wysmarowania naczynia żaroodpornego;
  • Tymianek suszony – płaska łyżeczka;
  • Sól, pieprz.

Przepis na filet z piersi kurczaka z musztardą:

  • Filety z piersi kurczaka myjemy, osuszamy.
  • Przyprawiamy je z obu stron solą i pieprzem.
  • W miseczce łączymy łyżkę musztardy z łyżką oliwy oraz suszonym tymiankiem.
  • Smarujemy tak powstałą marynatą mięso, wstawiamy je na 2-3 godziny do lodówki.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, układamy filety z piersi kurczaka.
  • Mięso pieczemy aż do zrumienienia (500 g mięsa pieczemy około 30 minut).
  • Danie to piekę w otwartym naczyniu.
  • Filet z piersi kurczaka z musztardą jest delikatny, soczysty, niskokaloryczny.
  • A zapieczona warstwa musztardowej marynaty nadaje mu pyszny, ale nieprzytłaczający całości aromat.

Smacznego!

Ala