Składniki:
- Filety z piersi kurczaka – 500 g;
- Musztarda – 1 łyżka;
- Oliwa z oliwek lub olej – 1 łyżka + do wysmarowania naczynia żaroodpornego;
- Tymianek suszony – płaska łyżeczka;
- Sól, pieprz.
Przepis na filet z piersi kurczaka z musztardą:
- Filety z piersi kurczaka myjemy, osuszamy.
- Przyprawiamy je z obu stron solą i pieprzem.
- W miseczce łączymy łyżkę musztardy z łyżką oliwy oraz suszonym tymiankiem.
- Smarujemy tak powstałą marynatą mięso, wstawiamy je na 2-3 godziny do lodówki.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
- Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, układamy filety z piersi kurczaka.
- Mięso pieczemy aż do zrumienienia (500 g mięsa pieczemy około 30 minut).
- Danie to piekę w otwartym naczyniu.
- Filet z piersi kurczaka z musztardą jest delikatny, soczysty, niskokaloryczny.
- A zapieczona warstwa musztardowej marynaty nadaje mu pyszny, ale nieprzytłaczający całości aromat.
Smacznego!
Ala