Pieczony filet z piersi kurczaka

Filet z piersi kurczaka z musztardą

Filet z piersi kurczaka z musztardą

Sposobów na ekspresowe obiady nigdy dość. Tym razem jest nim filet z piersi kurczaka z musztardą i tymiankiem. Do przygotowania tego dania potrzeba niewielu składników, które są łatwo dostępne. Można też powiedzieć, że obiad robi się sam, bo mięso jest pieczone w piekarniku. Do tego sałata z ulubionymi dodatkami i obiad gotowy.

filet z piersi kurczaka 1

filet z piersi kurczaka

Filet z piersi kurczaka z musztardą – składniki:

Filety z piersi kurczaka – 500 g;

Musztarda – 1 łyżka;

Oliwa z oliwek lub olej – 1 łyżka + do wysmarowania naczynia żaroodpornego;

Tymianek suszony – płaska łyżeczka;

Sól, pieprz.

Filet z piersi kurczaka z musztardą – wykonanie:

Filety z piersi kurczaka myjemy, osuszamy. Przyprawiamy je z obu stron solą i pieprzem. W miseczce łączymy łyżkę musztardy z łyżką oliwy oraz suszonym tymiankiem. Smarujemy tak powstałą marynatą mięso, wstawiamy je na 2-3 godziny do lodówki.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C, naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, układamy filety z piersi kurczaka, całość pieczemy aż do zrumienienia (500 g mięsa pieczemy około 30 minut). Danie to piekę w otwartym naczyniu. Mięso jest delikatne i soczyste, niskokaloryczne. A zapieczona warstwa musztardowej marynaty nadaje mu pyszny, ale nieprzytłaczający całości aromat.

Smacznego!

Ala


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *