Gofry – przepis podstawowy

Gofry – przepis podstawowy

Składniki:

  • Mleko – 500 ml;
  • Mąka tortowa – 500 g;
  • Jajka – 3 sztuki (3 żółtka i 2 białka);
  • Proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka;
  • Cukier z prawdziwą wanilią – 1 opakowanie (10 g);
  • Olej – 1 łyżka + do smarowania gofrownicy;
  • Sól – 2 szczypty.

Przepis na gofry:

  • Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym, dodajemy szczyptę soli.
  • Łączymy sypkie składniki z mlekiem, łyżką oleju oraz żółtkami na gładką masę.
  • Ubijamy białka z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem.
  • Odstawiamy całość na 20-30 minut, żeby ciasto odpoczęło.
  • Nagrzewamy gofrownicę, smarujemy odrobiną oleju i wylewamy porcję ciasta.
  • Spokojnie – pierwsze gofry zwykle nie są zbyt urodziwe, bo zwykle lejemy za dużo lub za mało ciasta. Im dalej w las, tym nasz wypiek jest doskonalszy.

Smacznego!

Ala