Składniki:
- Mleko – 500 ml;
- Mąka tortowa – 500 g;
- Jajka – 3 sztuki (3 żółtka i 2 białka);
- Proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka;
- Cukier z prawdziwą wanilią – 1 opakowanie (10 g);
- Olej – 1 łyżka + do smarowania gofrownicy;
- Sól – 2 szczypty.
Przepis na gofry:
- Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym, dodajemy szczyptę soli.
- Łączymy sypkie składniki z mlekiem, łyżką oleju oraz żółtkami na gładką masę.
- Ubijamy białka z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem.
- Odstawiamy całość na 20-30 minut, żeby ciasto odpoczęło.
- Nagrzewamy gofrownicę, smarujemy odrobiną oleju i wylewamy porcję ciasta.
- Spokojnie – pierwsze gofry zwykle nie są zbyt urodziwe, bo zwykle lejemy za dużo lub za mało ciasta. Im dalej w las, tym nasz wypiek jest doskonalszy.
Smacznego!
Ala