Grecka zupa cytrynowa – składniki:
- Rosół domowy – 2 litry;
- Sok z cytryny – 5 łyżek stołowych + do ewentualnego doprawienia;
- Jajka (rozmiar L)- 3 sztuki;
- Drobny makaron – 100 g (użyłam orzo);
- Sól, pieprz.
Grecka zupa cytrynowa – wykonanie:
- Rosół przelewamy do garna z grubym dnem i doprowadzamy do zagotowania.
- Do gotującego się niezbyt gwałtownie rosołu wsypujemy makaron.
- Makaron gotujemy do miękkości mieszając żeby nie przywarł.
- Gdy makaron jest gotowy, zmniejszamy grzanie, tak żeby rosół już nie wrzał.
- Jajka wybijamy do rondelka i ubijamy rózgą kuchenną do momentu połączenia się białek z żółtkami. Następnie do jajek wlewamy sok z cytryny i ubijamy przez około 60 sekund.
- Nie przerywając ubijania, wlewamy do jajek z sokiem niewielką ilość gorącego rosołu (ok. 5 łyżek).
- Następnie powtarzamy tę czynność, aż do wlania około 250 ml rosołu.
- W kolejnym kroku przelewamy naszą zahartowaną gorącym rosołem mieszaninę jajek z sokiem do garnka z rosołem.
- Całość delikatnie ubijamy rózgą kuchenną do momentu połączenia się składników i delikatnego zgęstnienia (uwaga – zupa nie może się zagotować!!!).
- Przed podaniem doprawiamy avgolemono solą, pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny.
- Zupę cytrynowa można podać z natką pietruszki, posiekaną melisą, lubczykiem.
Uwagi:
- Makaron do zupy cytrynowej można też ugotować osobno i podawać do przyrządzonej zupy.
Literatura:
- White A.: Kuchnia śródziemnomorska. Parragon, Wielka Brytania 2005 r.
Smacznego!
Ala