Grecka zupa cytrynowa

Grecka zupa cytrynowa

Grecka zupa cytrynowa – składniki:

  • Rosół domowy – 2 litry;
  • Sok z cytryny – 5 łyżek stołowych + do ewentualnego doprawienia;
  • Jajka (rozmiar L)- 3 sztuki;
  • Drobny makaron – 100 g (użyłam orzo);
  • Sól, pieprz.

Grecka zupa cytrynowa – wykonanie:

  • Rosół przelewamy do garna z grubym dnem i doprowadzamy do zagotowania.
  • Do gotującego się niezbyt gwałtownie rosołu wsypujemy makaron.
  • Makaron gotujemy do miękkości mieszając żeby nie przywarł.
  • Gdy makaron jest gotowy, zmniejszamy grzanie, tak żeby rosół już nie wrzał.
  • Jajka wybijamy do rondelka i ubijamy rózgą kuchenną do momentu połączenia się białek z żółtkami. Następnie do jajek wlewamy sok z cytryny i ubijamy przez około 60 sekund.
  • Nie przerywając ubijania, wlewamy do jajek z sokiem niewielką ilość gorącego rosołu (ok. 5 łyżek).
  • Następnie powtarzamy tę czynność, aż do wlania około 250 ml rosołu.
  • W kolejnym kroku przelewamy naszą zahartowaną gorącym rosołem mieszaninę jajek z sokiem do garnka z rosołem.
  • Całość delikatnie ubijamy rózgą kuchenną do momentu połączenia się składników i delikatnego zgęstnienia (uwaga – zupa nie może się zagotować!!!).
  • Przed podaniem doprawiamy avgolemono solą, pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny.
  • Zupę cytrynowa można podać z natką pietruszki, posiekaną melisą, lubczykiem.

gracka zupa cytrynowa

Uwagi:

  • Makaron do zupy cytrynowej można też ugotować osobno i podawać do przyrządzonej zupy.

Literatura:

  • White A.: Kuchnia śródziemnomorska. Parragon, Wielka Brytania 2005 r.

Smacznego!

Ala

Jeśli potrzebujesz wsparcia w analizie statystycznej, wejdź na stronę Obliczenia statystyczne