Greckie ciasteczka karnawałowe

Greckie ciasteczka karnawałowe

Składniki:

Nadzienie:

  • Ryż biały -100 g;
  • Woda – 300 ml;
  • Mleko – 300 ml;
  • Cukier – 4 łyżki;
  • Wanilia – laska;
  • Skrobia ziemniaczana – 1,5 łyżeczki;
  • Sól – szczypta.

Ciasto:

  • Mąka pszenna poznańska typ 500 – 250 g;
  • Oliwa z oliwek – 4 łyżki;
  • Woda – ok. 125 ml.
  • Olej do smażenia;
  • Cukier puder i cynamon do posypania.

Przepis na greckie ciasteczka karnawałowe:

  • Rozpoczynamy od przygotowania nadzienia.
  • Ryż zalewamy 300 ml wrzątku, dodajemy szczyptę soli i gotujemy w garnku z grubym dnem do momentu wchłonięcia wody (ok. 15 minut).
  • Następnie dolewamy 300 ml mleka, dodajemy ziarenka z 1 laski wanilii, cukier oraz skrobię ziemniaczaną i gotujemy pomału ryż aż do miękkości (mieszając od czasu do czasu i pilnując żeby się nie przypalił).
  • Mąkę ziemniaczaną przed dodaniem rozprowadziłam w odrobinie wody (dałam tylko tyle wody, żeby po rozmieszaniu uzyskać emulsję).
  • Gotowe nadzienie ryżowe odstawiamy do wystudzenia, a następnie chłodzimy w lodówce przez 2-3 godziny.
  • Następnie przygotowujemy ciasto.
  • Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy oliwę, całość mieszamy.
  • Następnie stopniowo wlewamy zimną wodę wyrabiając gładkie ciasto jak na pierogi.
  • Gotowe ciasto zostawiamy przykryte ściereczką na 15-30 minut, żeby sobie odpoczęło.
  • Ciasto rozwałkowujemy na dość cienki placek w kształcie prostokąta (dla ułatwienia można go dociąć radełkiem).
  • Następnie wzdłuż dłuższego brzegu (zostawiając 4 cm margines ciasta) nakładamy łyżeczką nadzienie (przewidywałam 2 łyżeczki nadzienia na ciasteczko).

grackie ciasteczka przygotowanie 1

  • Zakładamy na nadzienie wolny brzeg ciasta.

założenie ciasta

  • I radełkiem odcinamy pojedyncze ciasteczka.

przygotowanie cz. 3

  • Następnie starannie zalepiamy brzegi, przenosimy ciasteczka na oprószoną mąką deskę.
  • Postępujemy w ten sposób aż do zużycia nadzienia ryżowego.
  • Kolejnym etapem jest rozgrzanie oleju i usmażenie naszych ciasteczek.
  • Po usmażeniu wykładamy je na ręcznik papierowy, żeby wchłonął nadmiar tłuszczu, a gdy odrobinę przestygną posypujemy je cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
  • Może całość wydawać się dziwna, ale naprawdę jest przepyszna. Myślę, że szczególnie dzieciom przypadnie do gustu.

Smacznego!

Ala

Źródło przepisu: everycakeyoubake.pl