Składniki:
Nadzienie:
- Ryż biały -100 g;
- Woda – 300 ml;
- Mleko – 300 ml;
- Cukier – 4 łyżki;
- Wanilia – laska;
- Skrobia ziemniaczana – 1,5 łyżeczki;
- Sól – szczypta.
Ciasto:
- Mąka pszenna poznańska typ 500 – 250 g;
- Oliwa z oliwek – 4 łyżki;
- Woda – ok. 125 ml.
- Olej do smażenia;
- Cukier puder i cynamon do posypania.
Przepis na greckie ciasteczka karnawałowe:
- Rozpoczynamy od przygotowania nadzienia.
- Ryż zalewamy 300 ml wrzątku, dodajemy szczyptę soli i gotujemy w garnku z grubym dnem do momentu wchłonięcia wody (ok. 15 minut).
- Następnie dolewamy 300 ml mleka, dodajemy ziarenka z 1 laski wanilii, cukier oraz skrobię ziemniaczaną i gotujemy pomału ryż aż do miękkości (mieszając od czasu do czasu i pilnując żeby się nie przypalił).
- Mąkę ziemniaczaną przed dodaniem rozprowadziłam w odrobinie wody (dałam tylko tyle wody, żeby po rozmieszaniu uzyskać emulsję).
- Gotowe nadzienie ryżowe odstawiamy do wystudzenia, a następnie chłodzimy w lodówce przez 2-3 godziny.
- Następnie przygotowujemy ciasto.
- Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy oliwę, całość mieszamy.
- Następnie stopniowo wlewamy zimną wodę wyrabiając gładkie ciasto jak na pierogi.
- Gotowe ciasto zostawiamy przykryte ściereczką na 15-30 minut, żeby sobie odpoczęło.
- Ciasto rozwałkowujemy na dość cienki placek w kształcie prostokąta (dla ułatwienia można go dociąć radełkiem).
- Następnie wzdłuż dłuższego brzegu (zostawiając 4 cm margines ciasta) nakładamy łyżeczką nadzienie (przewidywałam 2 łyżeczki nadzienia na ciasteczko).
- Zakładamy na nadzienie wolny brzeg ciasta.
- I radełkiem odcinamy pojedyncze ciasteczka.
- Następnie starannie zalepiamy brzegi, przenosimy ciasteczka na oprószoną mąką deskę.
- Postępujemy w ten sposób aż do zużycia nadzienia ryżowego.
- Kolejnym etapem jest rozgrzanie oleju i usmażenie naszych ciasteczek.
- Po usmażeniu wykładamy je na ręcznik papierowy, żeby wchłonął nadmiar tłuszczu, a gdy odrobinę przestygną posypujemy je cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
- Może całość wydawać się dziwna, ale naprawdę jest przepyszna. Myślę, że szczególnie dzieciom przypadnie do gustu.
Smacznego!
Ala
Źródło przepisu: everycakeyoubake.pl