Składniki:
- Drożdże świeże – 30 g;
- Cukier – 1 łyżeczka;
- Cukier puder – 2 łyżki + do posypania;
- Masło – 120 g;
- Śmietanka kremówka – 350 ml;
- Jajka – 4 sztuki;
- Mąka pszenna (użyłam tortowej) – 500 g;
- Rodzynki drobne – 100 g;
- Skórka otarta z 1 dużej cytryny;
- Migdały mielone (bez skórki) – 100 g;
- Wanilia – 1 laska;
- Sól – szczypta.
Przepis na Gugelhupf – drożdżową babkę z bakaliami – wykonanie:
- Drożdże rozkruszamy, zasypujemy łyżeczką cukru i czekamy, aż się rozpuszczą.
- Rodzynki zalewamy wrzątkiem, przykrywamy, zostawiamy na 30 minut, żeby się sparzyły.
- Masło topimy, następnie odstawiamy do przestudzenia.
- Jajka rozdzielamy na żółtka i białka.
- Do rondelka wlewamy śmietankę kremówkę, żółtka, stopione masło i rozpuszczone drożdże.
- Dodajemy do tego 2 łyżki cukru pudru i ziarenka z 1 laski wanilii.
- Całość chwilę mieszamy rózgą kuchenną.
- Do większej miski wsypujemy mąkę, wlewamy do niej wymieszane płynne składniki i energicznie wybijamy ciasto drewnianą łyżką.
- Ciasto drożdżowe na tym etapie będzie gęste i klejące.
- Kolejnym etapem jest ubicie sztywnej piany z białek z dodatkiem szczypty soli.
- Pianę dodajemy do drożdżowego ciasta – wyrabiamy. Na początku nie będzie to zbyt wygodne, bo gęste ciasto będzie ślizgało się w pianie, ale po kilku minutach uda się całość pięknie połączyć (mikserem zapewne pójdzie szybciej).
- Na końcu wsypujemy migdały, skórkę otartą z cytryny oraz sparzone rodzynki (rodzynki odsączamy i przed dodaniem wykładamy na ręcznik papierowy, żeby je osuszyć).
- Formę do babki smarujemy masłem, przekładamy do niej ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie wstawiamy ją do piekarnika.
- Gugelhupf piekłam w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez 50 minut.
- Ciepłą babkę wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem.
- Uwagi:
Ciasto piekłam w formie z kominkiem o pojemności 1,5 litra (babka – babka mocno wyrasta).
Źródło przepisu:
„Piotr Bikont Robert Makłowicz komentują 48 przepisów wigilijnych ze starych książek kucharskich” – bezpłatny dodatek do „Newsweek Polska”.
Smacznego!
Ala