Jabłecznik z żurawiną i budyniem – składniki:
Ciasto:
- Masło – 200 g;
- Mąka tortowa – 200 g;
- Mąka krupczatka – 200 g (można użyć jednego rodzaju mąki);
- Żółtka – 2 sztuki;
- Cukier puder – 2 łyżki;
- Zimna woda – 1 łyżka;
- Sól – szczypta
Dodatkowo:
- Jabłka – 1 kg;
- Żurawina suszona – 100 g;
- Budyń waniliowy lub śmietankowy na 0,5 litra mleka – 2 opakowania
- Mleko – 750 ml;
- Cukier puder – 3 łyżki;
Dodatki do kruszonki:
- Wiórki kokosowe – 80 g;
- Cukier biały lub brązowy – 2 kopiaste łyżki.
Przepis na jabłecznik z żurawiną i budyniem:
- Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i zagniatamy. Kruche ciasto schładzamy w lodówce przez 30 minut.
- W tym czasie obieramy jabłka i ścieramy je na grubych oczkach tarki. Do jabłek dodajemy żurawinę – mieszamy łyżką.
- Spód formy do ciasta wykładamy pergaminem do pieczenia, ścianki smarujemy masłem. Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na dwie części 2/3 : 1/3. 2/3 ciasta wykładamy do formy i wylepiamy nim dno, powierzchnię ciasta nakłuwamy widelcem. Spód podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, aż nabierze złotawego koloru (około 15 minut).
- W tym czasie przygotowujemy budyń. W garnku podgrzewamy 0,5 litra mleka. Proszek budyniowy wsypujemy do 250 ml zimnego mleka, dodajemy 3 łyżki cukru pudru – całość mieszamy, żeby nie było grudek. Gdy mleko w garnku jest już bliskie zagotowania, wlewamy do niego zimne mleko z rozmieszanym proszkiem budyniowym i cukrem pudrem. Całość podgrzewamy powoli do zgęstnienia, mieszamy w czasie podgrzewania.
- Do pozostałej 1/3 kruchego ciasta dosypujemy wiórki kokosowe oraz 2 kopiaste łyżki cukru – całość łączymy, formujemy palcami kruszonkę.
- Na podpieczony spód wykładamy potarte jabłka z żurawiną. Na owoce wylewamy gorący budyń – wyrównujemy powierzchnię. Wierzch ciasta posypujemy kokosową kruszonką. Jabłecznik wkładamy do piekarnika (temperatura 180 stopni C) i dopiekamy jeszcze przez 25-30 minut.
Smacznego!
Ala