Jabłecznik z żurawiną i budyniem

Jabłecznik z żurawiną i budyniem

Jabłecznik z żurawiną i budyniem – składniki:

Ciasto:

  • Masło – 200 g;
  • Mąka tortowa – 200 g;
  • Mąka krupczatka – 200 g (można użyć jednego rodzaju mąki);
  • Żółtka – 2 sztuki;
  • Cukier puder – 2 łyżki;
  • Zimna woda – 1 łyżka;
  • Sól – szczypta

Dodatkowo:

  • Jabłka – 1 kg;
  • Żurawina suszona – 100 g;
  • Budyń waniliowy lub śmietankowy na 0,5 litra mleka – 2 opakowania
  • Mleko – 750 ml;
  • Cukier puder – 3 łyżki;

Dodatki do kruszonki:

  • Wiórki kokosowe – 80 g;
  • Cukier biały lub brązowy – 2 kopiaste łyżki.

Przepis na jabłecznik z żurawiną i budyniem:

  • Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i zagniatamy. Kruche ciasto schładzamy w lodówce przez 30 minut.
  • W tym czasie obieramy jabłka i ścieramy je na grubych oczkach tarki. Do jabłek dodajemy żurawinę – mieszamy łyżką.
  • Spód formy do ciasta wykładamy pergaminem do pieczenia, ścianki smarujemy masłem. Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na dwie części 2/3 : 1/3. 2/3 ciasta wykładamy do formy i wylepiamy nim dno, powierzchnię ciasta nakłuwamy widelcem. Spód podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, aż nabierze złotawego koloru (około 15 minut).
  • W tym czasie przygotowujemy budyń. W garnku podgrzewamy 0,5 litra mleka. Proszek budyniowy wsypujemy do 250 ml zimnego mleka, dodajemy 3 łyżki cukru pudru – całość mieszamy, żeby nie było grudek. Gdy mleko w garnku jest już bliskie zagotowania, wlewamy do niego zimne mleko z rozmieszanym proszkiem budyniowym i cukrem pudrem. Całość podgrzewamy powoli do zgęstnienia, mieszamy w czasie podgrzewania.
  • Do pozostałej 1/3 kruchego ciasta dosypujemy wiórki kokosowe oraz 2 kopiaste łyżki cukru – całość łączymy, formujemy palcami kruszonkę.
  • Na podpieczony spód wykładamy potarte jabłka z żurawiną. Na owoce wylewamy gorący budyń – wyrównujemy powierzchnię. Wierzch ciasta posypujemy kokosową kruszonką. Jabłecznik wkładamy do piekarnika (temperatura 180 stopni C) i dopiekamy jeszcze przez 25-30 minut.

jabłecznik z żurawiną i budyniem

Smacznego!

Ala