Składniki:
- Jabłka – 5 dużych sztuk;
- Piwo jasne – 300 ml;
- Mąka pszenna tortowa – 250 g;
- Jajko – 1 sztuka;
- Oliwa z oliwek – 3 łyżeczki;
- Szczypta soli;
- Cukier – 2 łyżki;
- Sok z cytryny, cukier puder do posypania, olej/oliwa/masło do smażenia.
Przepis na jabłka w cieście piwnym:
- Ciasto przygotowujemy na około 3 godzin przed planowanym smażeniem.
- Piwo łączymy z mąką, solą, jajkiem i oliwą na gładkie ciasto.
- Ciasto odstawiamy na około 3 godziny do lodówki.
- Na 30 minut przed smażeniem przygotowujemy jabłka.
- Myjemy je, obieramy i kroimy w plastry (moje miały około 0,5 cm grubości, usunęłam z jabłek gniazda nasienne specjalnym nożykiem, dzięki temu po pokrojeniu miałam jabłkowe krążki).
- Jabłka zasypujemy 2 łyżkami cukru i skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy pod przykryciem.
- Po upływie pół godziny rozgrzewamy tłuszcz na patelni.
- Plasterki jabłka maczamy w cieście i smażymy na rumiano.
- Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i jeszcze gorące posypujemy obficie cukrem pudrem.
Smacznego!
Ala
Źródło przepisu na jabłka w cieście piwnym: A. Gessler „Smaki na 52 tygodnie”.