Jabłka w cieście piwnym

Jabłka w cieście piwnym

Składniki:

  • Jabłka – 5 dużych sztuk;
  • Piwo jasne – 300 ml;
  • Mąka pszenna tortowa – 250 g;
  • Jajko – 1 sztuka;
  • Oliwa z oliwek – 3 łyżeczki;
  • Szczypta soli;
  • Cukier – 2 łyżki;
  • Sok z cytryny, cukier puder do posypania, olej/oliwa/masło do smażenia.

Przepis na jabłka w cieście piwnym:

  • Ciasto przygotowujemy na około 3 godzin przed planowanym smażeniem.
  • Piwo łączymy z mąką, solą, jajkiem i oliwą na gładkie ciasto.
  • Ciasto odstawiamy  na około 3 godziny do lodówki.
  • Na 30 minut przed smażeniem przygotowujemy jabłka.
  • Myjemy je, obieramy i kroimy w plastry (moje miały około 0,5 cm grubości, usunęłam z jabłek gniazda nasienne specjalnym nożykiem, dzięki temu po pokrojeniu miałam jabłkowe krążki).
  • Jabłka zasypujemy 2 łyżkami cukru i skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy pod przykryciem.
  • Po upływie pół godziny rozgrzewamy tłuszcz na patelni.
  • Plasterki jabłka maczamy w cieście i smażymy na rumiano.
  • Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i jeszcze gorące posypujemy obficie cukrem pudrem.

jabłka w cieście

Smacznego!

Ala

Źródło przepisu na jabłka w cieście piwnym: A. Gessler „Smaki na 52 tygodnie”.