Jabłka zapiekane w biszkopcie

Jabłka zapiekane w biszkopcie

Składniki:

  • Małe jabłuszka – 12 sztuk;
  • Orzechy – 100 g (ja użyłam mieszanki orzechów włoskich i laskowych);
  • Cukier brązowy – 1 łyżka,
  • Cynamon – 1/2 łyżeczki,
  • Masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego;

Biszkopt:

  • Jajka – 3 duże sztuki;
  • Cukier biały – 6 łyżek;
  • Mąka pszenna tortowa – 3 płaskie łyżki;
  • Mąka ziemniaczana – 3 płaskie łyżki;
  • Szczypta soli.

Przepis na jabłka zapiekane w biszkopcie:

  • Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy specjalnym nożem gniazda nasienne.
  • Orzechy grubo siekamy, podprażamy je na suchej patelni.
  • Jak już orzechowy zapach rozejdzie się po kuchni dosypujemy do nich łyżkę brązowego cukru i pół łyżeczki cynamonu, podprażamy wszystko razem przez jakieś 10 minut.
  • Zabieramy się za biszkopt.
  • Do miski, w której będziemy ubijać pianę wsypujemy szczyptę soli.
  • Oddzielamy żółtka od białek, oba rodzaje mąki przesiewamy.
  • Z białek ubijamy pianę, gdy jest już sztywna zaczynamy dodawać partiami cukier cały czas ubijając.
  • Następnie dodajemy żółtka – ubijamy.
  • Na sam koniec (tu zmieniam normalną trzepaczkę na rózgę kuchenną) dodajemy partiami przesianą mąkę.
  • Mąkę staramy się delikatnie wmieszać w jajeczną pianę, tak żeby nie popsuć jej struktury.
  • Smarujemy naczynie żaroodporne masłem, wylewamy na nie biszkopt.
  • Następnie układamy jabłka i w środek każdego jabłuszka wsypujemy podprażone z cukrem i cynamonem orzechy.
  • Całość pieczemy w 180 stopniach C przez około 25 minut (aż biszkopt zrobi się złotawy).
  • Polecam na ciepło z dodatkiem jogurtu.

Smacznego!

Ala