Składniki:
- Małe jabłuszka – 12 sztuk;
- Orzechy – 100 g (ja użyłam mieszanki orzechów włoskich i laskowych);
- Cukier brązowy – 1 łyżka,
- Cynamon – 1/2 łyżeczki,
- Masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego;
Biszkopt:
- Jajka – 3 duże sztuki;
- Cukier biały – 6 łyżek;
- Mąka pszenna tortowa – 3 płaskie łyżki;
- Mąka ziemniaczana – 3 płaskie łyżki;
- Szczypta soli.
Przepis na jabłka zapiekane w biszkopcie:
- Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy specjalnym nożem gniazda nasienne.
- Orzechy grubo siekamy, podprażamy je na suchej patelni.
- Jak już orzechowy zapach rozejdzie się po kuchni dosypujemy do nich łyżkę brązowego cukru i pół łyżeczki cynamonu, podprażamy wszystko razem przez jakieś 10 minut.
- Zabieramy się za biszkopt.
- Do miski, w której będziemy ubijać pianę wsypujemy szczyptę soli.
- Oddzielamy żółtka od białek, oba rodzaje mąki przesiewamy.
- Z białek ubijamy pianę, gdy jest już sztywna zaczynamy dodawać partiami cukier cały czas ubijając.
- Następnie dodajemy żółtka – ubijamy.
- Na sam koniec (tu zmieniam normalną trzepaczkę na rózgę kuchenną) dodajemy partiami przesianą mąkę.
- Mąkę staramy się delikatnie wmieszać w jajeczną pianę, tak żeby nie popsuć jej struktury.
- Smarujemy naczynie żaroodporne masłem, wylewamy na nie biszkopt.
- Następnie układamy jabłka i w środek każdego jabłuszka wsypujemy podprażone z cukrem i cynamonem orzechy.
- Całość pieczemy w 180 stopniach C przez około 25 minut (aż biszkopt zrobi się złotawy).
- Polecam na ciepło z dodatkiem jogurtu.
Smacznego!
Ala