Jagodzianki inaczej

Jagodzianki inaczej

Składniki:

  • Drożdże – 100 g;
  • Woda – 500 ml;
  • Cukier biały – 200 g + 2 łyżki;
  • Żółtka (jajka rozmiar L) – 10 sztuk;
  • Masło – 150 g;
  • Mąka pszenna luksusowa (typ 550) – ok. 1 kg;
  • Skórka otarta z cytryny;
  • Jagody.

Jagodzianki – wykonanie:

  • Drożdże kruszymy i zasypujemy dwiema łyżkami cukru.
  • Gdy się rozpuszczą, wlewamy do nich 0,5 litra ciepłej wody, wsypujemy szklankę mąki.
  • Rozczyn mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut.
  • W tym czasie topimy masło, oraz ubijamy na parze żółtka z cukrem.
  • Wyrośnięty rozczyn zbijamy łyżką, dodajemy do niego masło, żółtka z cukrem oraz partiami mąkę – energicznie wyrabiamy ciasto.
  • Gdy ciasto jest sprężyste i zaczyna odchodzić od łyżki/ręki, dodajemy do niego otartą skórkę z cytryny i jeszcze chwilę wyrabiamy, żeby skórka była dobrze rozprowadzona w cieście.
  • Surowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość.
  • Gdy nasze ciasto wyrosło, zbijamy je łyżką i zabieramy się za formowanie jagodzianek.
  • Rozsmarowujemy na dłoniach olej, odrywamy porcję ciasta, z której najpierw formujemy okrągły placek. Na środku układamy porcję jagód i zaklejamy ciasto nad jagodami.
  • Formujemy kulkę i układamy ja na blasze sklejeniem w dół. Czynność powtarzamy aż do skończenia ciasta lub jagód.
  • Jagodzianki układamy na blasze blisko siebie (im bliżej będą leżały, tym bardziej będą zrośnięte). Po upieczeniu, na wierzchu ciasta będziecie mieć zarys porcji, stąd wiadomo jaki kawałek odrywać.
  • Uformowane bułeczki posypujemy kruszonką, albo i nie jeśli chcemy je po upieczeniu polukrować.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C i pieczemy aż do uzyskania złotego koloru (u mnie 35-40 minut).

Smacznego!

Ala