Składniki:
- Drożdże – 100 g;
- Woda – 500 ml;
- Cukier biały – 200 g + 2 łyżki;
- Żółtka (jajka rozmiar L) – 10 sztuk;
- Masło – 150 g;
- Mąka pszenna luksusowa (typ 550) – ok. 1 kg;
- Skórka otarta z cytryny;
- Jagody.
Jagodzianki – wykonanie:
- Drożdże kruszymy i zasypujemy dwiema łyżkami cukru.
- Gdy się rozpuszczą, wlewamy do nich 0,5 litra ciepłej wody, wsypujemy szklankę mąki.
- Rozczyn mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut.
- W tym czasie topimy masło, oraz ubijamy na parze żółtka z cukrem.
- Wyrośnięty rozczyn zbijamy łyżką, dodajemy do niego masło, żółtka z cukrem oraz partiami mąkę – energicznie wyrabiamy ciasto.
- Gdy ciasto jest sprężyste i zaczyna odchodzić od łyżki/ręki, dodajemy do niego otartą skórkę z cytryny i jeszcze chwilę wyrabiamy, żeby skórka była dobrze rozprowadzona w cieście.
- Surowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość.
- Gdy nasze ciasto wyrosło, zbijamy je łyżką i zabieramy się za formowanie jagodzianek.
- Rozsmarowujemy na dłoniach olej, odrywamy porcję ciasta, z której najpierw formujemy okrągły placek. Na środku układamy porcję jagód i zaklejamy ciasto nad jagodami.
- Formujemy kulkę i układamy ja na blasze sklejeniem w dół. Czynność powtarzamy aż do skończenia ciasta lub jagód.
- Jagodzianki układamy na blasze blisko siebie (im bliżej będą leżały, tym bardziej będą zrośnięte). Po upieczeniu, na wierzchu ciasta będziecie mieć zarys porcji, stąd wiadomo jaki kawałek odrywać.
- Uformowane bułeczki posypujemy kruszonką, albo i nie jeśli chcemy je po upieczeniu polukrować.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C i pieczemy aż do uzyskania złotego koloru (u mnie 35-40 minut).
Smacznego!
Ala