Składniki (dla 2-3 osób):
- Jajka – 6 sztuk (L lub XL, najlepiej z wolnego wybiegu);
- Szczypiorek (2-3 łyżki drobno posiekanego);
- Masło;
- Sól;
- Mascarpone – 1 płaska łyżka – opcjonalnie.
Jajecznica ze szczypiorkiem – wykonanie:
- Szczypiorek myjemy i drobno siekamy. Rozstawiamy pod ręką talerze, na których będzie podawana jajecznica.
- Jajka myjemy, wybijamy ze skorupek do miski.
- Masło rozgrzewamy na patelni, wlewamy na nie jajka, całość solimy. Przy jajecznicy ważne jest to, żeby się nie śpieszyć, jeśli będziemy smażyć ją szybko na dużej mocy palnika, mamy sporą szansę, że wyjdzie sucha.
- Szpatułką delikatnie mieszamy jajka ruchem od dna patelni, zachowując średniej wielkości grudki.
- Gdy jajecznica zaczyna się ścinać, wsypujemy szczypiorek, możemy też dodać łyżkę sera mascarpone, który spowoduje, że jajecznica będzie jeszcze bardziej delikatna i kremowa w smaku – całość delikatnie mieszamy.
- Gdy jajka osiągną ulubiony przez nas stopień ścięcia, przekładamy jajecznicę niezwłocznie na talerze.
- Pamiętajmy, żeby nie zostawiać jej na patelni, bo rozgrzana patelnia będzie powodowała dalsze ścinanie jajek, w efekcie podamy komuś suchą, twardą jajecznicę.
Uwagi:
Nie będę oryginalna, ale przyznam, że jajecznicę najbardziej lubię w towarzystwie grzanek, pomidorków, soku pomarańczowego i kawy.
Smacznego!
Ala