Jajka faszerowane musem z wędzonego pstrąga

Jajka faszerowane musem z wędzonego pstrąga

Jajka faszerowane musem z wędzonego pstrąga – składniki:

  • Jajka (rozmiar L) – 5 sztuk;
  • Wędzony pstrąg – 130 g (masa pstrąga po obraniu);
  • Majonez – 2 pełne łyżki;
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka;
  • Sok z cytryny – 1 łyżeczka;
  • Świeżo mielony pieprz – do doprawienia;
  • Ulubione kiełki – do podania.

Przepis na jajka faszerowane musem z wędzonego pstrąga:

  • Jajka gotujemy na twardo, studzimy i ostrożnie obieramy ze skorupek.
  • Każde jajko kroimy na pół, z jajek wyjmujemy żółtka.
  • Dwa żółtka zostaną zużyte do musu, a pozostałe możemy wykorzystać chociażby do zrobienia ciasta na mazurek staropolski.
  • Dwa żółtka i mięso z wędzonego pstrąga umieszczamy w blenderze, dodajemy do nich majonez, sok z cytryny i oliwę z oliwek.
  • Miksujemy wszystko na gładki mus. Mus przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i ostrożnie mieszamy.
  • Zagłębienia po żółtkach wypełniamy musem rybnym. Całość ozdabiamy rzeżuchą lub kiełkami (u mnie kiełki cebuli, ale sprawdzą się tez kiełki rzodkiewki, brokuła, buraczków).
  • Nafaszerowane jajka układamy na półmisku lub talerzu. Możemy podawać je bezpośrednio po przygotowaniu, lub schłodzić w lodówce.

jajka z pstrągiem

Smacznego!

Ala