Jajka faszerowane musem z wędzonego pstrąga – składniki:
- Jajka (rozmiar L) – 5 sztuk;
- Wędzony pstrąg – 130 g (masa pstrąga po obraniu);
- Majonez – 2 pełne łyżki;
- Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka;
- Sok z cytryny – 1 łyżeczka;
- Świeżo mielony pieprz – do doprawienia;
- Ulubione kiełki – do podania.
Przepis na jajka faszerowane musem z wędzonego pstrąga:
- Jajka gotujemy na twardo, studzimy i ostrożnie obieramy ze skorupek.
- Każde jajko kroimy na pół, z jajek wyjmujemy żółtka.
- Dwa żółtka zostaną zużyte do musu, a pozostałe możemy wykorzystać chociażby do zrobienia ciasta na mazurek staropolski.
- Dwa żółtka i mięso z wędzonego pstrąga umieszczamy w blenderze, dodajemy do nich majonez, sok z cytryny i oliwę z oliwek.
- Miksujemy wszystko na gładki mus. Mus przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i ostrożnie mieszamy.
- Zagłębienia po żółtkach wypełniamy musem rybnym. Całość ozdabiamy rzeżuchą lub kiełkami (u mnie kiełki cebuli, ale sprawdzą się tez kiełki rzodkiewki, brokuła, buraczków).
- Nafaszerowane jajka układamy na półmisku lub talerzu. Możemy podawać je bezpośrednio po przygotowaniu, lub schłodzić w lodówce.
Smacznego!
Ala