Jajka faszerowane – składniki:
- Jajka ugotowane na twardo – 6 sztuk;
- Śmietana kwaśna 18% – 2 łyżki;
- Masło – 1 łyżka;
- Szczypiorek siekany – 3 łyżki;
- Sól, pieprz do smaku;
- Bułka tarta do panierowania;
- Masło do podsmażenia.
Przepis na jajka faszerowane:
- Ugotowane na twardo jajka kroimy bardzo ostrym nożem na pół, wraz ze skorupką.
- Następnie wyjmujemy ostrożnie jajko ze skorupki. Jajka, śmietanę i masło wkładamy do blendera i miksujemy na gładko.
- Po zmiksowaniu przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, a następnie mieszamy z drobno posiekanym szczypiorkiem.
- Jeśli wybieramy wersję „siekaną”, jajka po wyjęciu ze skorupek siekamy i mieszamy ze śmietaną, miękkim masłem, szczypiorkiem, doprawiamy solą i pieprzem.
- Kolejnym etapem jest napełnienie skorupek farszem.
- Na patelni rozgrzewamy masło, jajko od strony farszu panierujemy w bułce tartej i podsmażamy na masełku.
- Podajemy na gorąco.
Smacznego!
Ala