Jajka faszerowane

Jajka faszerowane

Jajka faszerowane – składniki:

  • Jajka ugotowane na twardo – 6 sztuk;
  • Śmietana kwaśna 18% – 2 łyżki;
  • Masło – 1 łyżka;
  • Szczypiorek siekany – 3 łyżki;
  • Sól, pieprz do smaku;
  • Bułka tarta do panierowania;
  • Masło do podsmażenia.

Przepis na jajka faszerowane:

  • Ugotowane na twardo jajka kroimy bardzo ostrym nożem na pół, wraz ze skorupką.
  • Następnie wyjmujemy ostrożnie jajko ze skorupki. Jajka, śmietanę i masło wkładamy do blendera i miksujemy na gładko.
  • Po zmiksowaniu przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, a następnie mieszamy z drobno posiekanym szczypiorkiem.
  • Jeśli wybieramy wersję „siekaną”, jajka po wyjęciu ze skorupek siekamy i mieszamy ze śmietaną, miękkim masłem, szczypiorkiem, doprawiamy solą i pieprzem.
  • Kolejnym etapem jest napełnienie skorupek farszem.
  • Na patelni rozgrzewamy masło, jajko od strony farszu panierujemy w bułce tartej i podsmażamy na masełku.
  • Podajemy na gorąco.

Smacznego!

Ala